Fiskerne bliver ringere stillet end bander og rockere

Af Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening og bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening [caption id="attachment_17862" align
af Line Dalgaard Jensen
25 okt 2018

Af Jesper Juul Larsen, formand for Sydvestjysk Fiskeriforening og bestyrelsesmedlem i Danmarks Fiskeriforening

[]

Nu må det være nok! Det er dybt frustrerende den ene gang efter den anden at læse i Dagbladet Politikken og Berlingske Tidende eller at høre på Danmarks Radio, hvor kriminelle fiskerne er. Gang på gang påtager medierne sig rollen som gadens parlament, generaliserer og dømmer ud fra en vinkel, som de selv finder rigtig, i stedet for at undersøge sagen til bunds.

Nu har man så - ikke overraskende - fået nogle politikker med på vognen med det resultat, at der ligger et lovforslag i Folketinget. Lovforslaget giver en fiskerikontrol lov til uden dommerkendelse at gå ind i fiskernes e-mail og beskeder osv. blot de kan legitimere sig som fiskerikontrol. Man ønsker også at sætte tvungen kameraovervågning på fartøjerne, samt andre ikke specifikke tekniske foranstaltninger. Gad vide, om man her tænker på aflytninger af fiskerne?

I dag har Fiskerikontrollen meget store beføjelser. De kan kontrollere regnskaber, logbøger, afregninger osv.. De kan døgnet rundt se, hvor samtlige fartøjer befinder sig og ligeledes fartøjets fart og kurs. Alt sammen uden retskendelser. Med det nye forslag bliver beføjelser nu flere.

Det man ligger op til er, at fiskerne bliver ringere stillet end bander og rockere, når man taler retssikkerhed. Banderne og rockerne skyder på hinanden, sælger narko, og fængslerne er fulde af folk med relationer til dette miljø – kan det virkelig passe, at de skal have større retssikkerhed, end det politikerne nu vil tilbyde fiskerne? Fiskere, som ikke er kriminelle.

Godt nok skrev ovenstående medier, om alle de ulovligheder fiskerne havde gjort sig skyldig i, da Rigsrevisionens rapport kom. Politikerne hoppede med på vognen. Der blev vist foretaget enkelte politianmeldelser, men mig bekendt er ingen dømt. Alligevel skæres hele fiskeriet over en kam og udstilles, som om at hele branchen er betændt.

Nu må det være nok, hvem bliver de næste? Hvordan er det kommet hertil, hvad er grunden til, at der nu kører en hetz mod fiskerne og Fiskeristyrelsen?

Jeg vil prøve at belyse sagen og hjælpe politikere, der råber, at der skal placeres et ansvar. Det korte af det lange er, at man i årevis har negligeret området, skåret på bevillingerne til Fiskeristyrelsen og reduceret bemandingen år efter år. Til sidst stod styrelsen med en lille stab dygtige og loyale medarbejder, der med de ressourcer, der var tilbage, forsøgte så godt de kunne, at få styrelsen til at virke, med det resultat, at de bliver udstillet som syndebukke.

Så kære folkevalgte, der står ved håndvasken, ret jer op og kik i spejlet - der kan I se grunden til, at tingene ikke fungerer.

Flere Nyheder