Fiskerne i Østersøen er hårdt pressede

Allan Buch er formand for Bælternes Fiskeriforening, og han er dermed formand for en stor del af de fiskere, der har mærket den fulde belastning af bå
28 apr 2017

Allan Buch er formand for Bælternes Fiskeriforening, og han er dermed formand for en stor del af de fiskere, der har mærket den fulde belastning af både det voldsomme kvotehug og den udvidede lukkeperiode i den vestlige Østersø her i 2017.

Og han lægger da heller ikke skjul på, at fiskerne rundt om den vestlige Østersø er hårdt ramt.

- De er virkelig trængte, og det har sat sine spor, så de nu halter langt efter økonomisk. Men der er heller ingen tvivl om, at det psykisk har været meget hårdt for dem, siger Allan Buch.

Bælternes Fiskeriforening gjorde i 2016 en stor indsats for at gøre ikke mindst EU-Kommissionen opmærksom på, at deres forslag om kvotehug – det oprindelige forslag lød på en reduktion på 88 procent for torskekvoten – og udvidet lukkeperiode ville få katastrofale følger for fiskerne.

Det endte alligevel med en voldsom kvotereduktion på 56 procent for torskefiskeriet i den vestlige Østersø, og alene det var nok til, at mange af fiskerne i Bælternes Fiskeriforening var tæt på at miste modet.

- Og så har der jo efterfølgende været usikkerhed om en masse ting, så det har påvirket fiskerne negativt. Det er der ingen tvivl om, siger Allan Buch.

Hvad bringer kompensationen?

På den positive side valgte Regeringen og Folketinget at stable en kompensationsordning på benene. Det var et massivt krav fra bl.a. Danmarks Fiskeriforening, og det er endt med en samlet kompensationspulje på 24 millioner kroner.

Men fiskerne har endnu ikke set noget til kompensationen, og det frustrerer fiskerne, fortæller Allan Buch, der også har sine tvivl om, hvorvidt kompensationen – som han roser for overhovedet at være blevet til noget – nu også kommer til gavne de rette.

- Jeg kan godt frygte for, at de, der har miste mest, desværre bliver dem, der får mindst, siger han og henviser til, at en række af de større fartøjer fx skiftede farvand i lukkeperioden.

- De, der valgte at sejle ud i andet farvand, manglede jo kvote, som de var nødt til at leje sig til. Og det får de sandsynligvis ikke kompensation for, siger Allan Buch.

Samtidig er han meget klar, når det handler om at se fremad. Lige her og nu handler det om, at fiskerne skal have skaffet sig noget omsætning for at kompensere for det manglende fiskeri i februar og marts, men på længere sigt skal der andre ting til, hvis fiskeriet skal have en fremtid i den vestlige Østersø.

- Jamen, så handler det helt enkelt om, at torskekvoten skal op. Eller har de overhovedet ingen chancer for at for at komme på fode igen og overleve.

Læs mere i Fiskeri Tidende uge 17 - 2017.

 

Flere Nyheder