Fiskerne i de indre farvande tørster efter finansieringsløsning

[caption id="attachment_13057" align="aligncenter" width="620"] Fiskefartøjer liggende ved kajen i Hundested havn kan snart være noget man ikke længer
04 apr 2016

[caption id="attachment_13057" align="aligncenter" width="620"]hundested havn fartøjer Fiskefartøjer liggende ved kajen i Hundested havn kan snart være noget man ikke længere kan opleve, hvis ikke der findes en finansieringsløsning.[/caption]

Fiskerne i de indre farvande sukker efter en finansieringsløsning, der kan sikre dem lån til en konkurrencedygtig rente. Det blev der ikke lagt skjul på blandt fiskerne, da Rødvig Fiskeriforening og Hundested Fiskeriforening afholdt deres generalforsamlinger op til Påsken.

- Vil man bevare det mindre fiskeri, er man nød til at have fokus på finansiering eventuelt ved hjælp af en garantiordning. Det er ikke muligt at lave generationsskifte eller udvikle fiskeriet. Dem der prøver, kan ikke få lån, sagde Kristian Olsen, der er skipper på ND 17 Nordfeldt og medlem af Rødvig Fiskeriforening. Fiskerne pegede også på, at det ikke var muligt at udnytte tilskudsordningerne, da man ikke kun få finansieret den øvrige del af et tilskudsberettiget projekt. Det betyder, at fiskeriet i de små fiskerihavne som Rødvig er under afvikling i stedet for udvikling.

- Alle både på vestkysten er lige nu skåret midt over, fordi de skal bruge mere plads i forbindelse med landingspligten. De har derfor brug for mere tonnage, og den henter de hos os. Vi sælger ud af vore værdier for at få det til at hænge sammen – ingen lægger på, sagde Kristian Olsen. De samme finansieringsproblemer presser også fiskerne længere nord på i Hundested.

- På langt sigt er finasiering det største problem, der skal løses, hvis der skal være en fremtid for især de mindre fartøjer, som ikke kan låne til billige penge, sagde Steen Jørgensen, der konstaterede, at generationsskifter var meget svære at gennemføre uden bedre finansieringsmuligheder, og at det vil betyde enden for fiskeriet.

- Det fiskeri vi driver i Kattegat, kan ikke drives af de store både. Hvis de både forsvinder vil fiskene her aldrig blive fisket mere. En ung mand kan i dag ikke få en billig finansiering, og skal vi have en fremtid i de indre farvande, skal vi have adgang til billig finansiering med lavere rente end i dag. Jeg håber, det står lige for døren, sagde Steen Jørgensen.

 

Højt prioriteret

Fiskerne i Hundested og Rødvig kunne med tilfredshed konstatere, at Ole Lundberg Larsen, kontorchef i Danmarks Fiskeriforening PO fastslog, at finansiering står højt på dagsordenen.

- I fiskeriet er der stor forskel på, hvad man betaler i rente, og hvordan man kan komme

til pengene. I forbindelse med Folketingets såkaldte landbrugspakke, blev det aftalt, at fiskeriet skal have et servicetjek. Det er vi i gang med nu, og her er en finansieringsløsning øverst på dagsordenen sagde Ole Lundberg Larsen, kontorchef i DFPO. Han understregede, at DFPO vil have løftet finansieringsopgaven nu.

- Vi har øget fokus på finansiering, og vil politikerne ikke løfte opgaven, kan de i hvert fald ikke sige, at de ikke var klar over problemerne, når renten på et tidspunkt stiger igen, sagde Ole Lundberg Larsen.

 

Flere Nyheder