Flere havbrug øger risiko for lakselus

[caption id="attachment_13358" align="aligncenter" width="620"] Lakselus kan også blive et problem i Danmark, hvis der åbnes op for flere havbrug i Ka
27 apr 2017

[caption id="attachment_13358" align="aligncenter" width="620"] Lakselus kan også blive et problem i Danmark, hvis der åbnes op for flere havbrug i Kattegat[/caption]

Norge har et enormt antal havbrug, og her er kæmper man med den alvorlige parasit lakselus. En parasit der også kan komme til i Danmark, lyder advarslen nu fra DTU Aqua. Seniorforsker og vicedirektør i DTU Aqua, Anders Koed. Han advarer derfor mod Regeringens planer om at lempe på reglerne ved etablering af havbrug i Danmark.

- Problemet med lakselus kan opstå, hvis man lægger havbrug i områder, der har tilstrækkelig høj saltholdighed til, at lakselusen trives, siger han til DR-Nyheder.

Det har hidtil ikke været et problem for de eksisterende havbrug i de indre farvande. Her er netop saltholdigheden så lav, at lakselusene ikke trives, men det vil ændre sig, hvis der bliver åbnet for større havbrug i fx Kattegat. Her vil saltholdigheden nemlig være højere – formentlig høj nok til, at lakselusene kan få fat.

 

I Norge er der netop en tilstrækkelig stor saltholdighed i havbrugene i Atlanterhavet, og her er lakselus en stort problem. Forrige måtte Norge således bruge ikke mindre end 8 milliarder norske kroner i kampen mod lakselus.

Det får Anders Koed til at opfordre til, at man laver en grundig risikovurdering, inden man slipper flere større havbrug løs i de danske farvande – som det er tilfældet med Kattegat, hvor Regeringen lægger op til at ville lempe på de nuværende krav og regler.

- Man kan ikke umiddelbart drage den konklusion, at det vil skabe et problem, men man kan i hvert fald sige, at der er en stor risiko for, at det kan skabe et problem, siger Anders Koed til DR-Nyheder.

 

Flere Nyheder