Forhandlingsresultatet for Østersøen er sørgeligt

[caption id="attachment_16464" align="aligncenter" width="861"] Det er en sørgelig beslutning, som EU´s ministre har truffet omkring næste års kvoter
13 okt 2017

[caption id="attachment_16464" align="aligncenter" width="861"] Det er en sørgelig beslutning, som EU´s ministre har truffet omkring næste års kvoter for Østersøen. Arkivfoto: rené dandanell.[/caption]

EU's ministerråd blev i denne uge enige om næste år fiskekvoter i Østersøen. Resultatet af de meget lange forhandlinger er ikke ligefrem et drømmescenarie for de hårdtprøvede fiskere i den vestlige Østersø. De er efterladt med store frustrationer.

- En roll over på torskekvoten i den vestlige Østersø er sørgeligt ikke mindst fordi den biologiske rådgivning anbefalede en stigning, siger Kim Kær Hansen, formand for Klintholm Fiskeriforening. Han er uforstående overfor, hvorfor EU-kommissionen har valgt at ignorere biologerne.

- Hvorfor sætter de biologerne i gang med arbejdet, når de alligevel ikke lytter til dem? I biologernes rapport nævnes der heller ikke restriktioner. Alligevel vælger man at bibeholde en lukkeperiode endda med en stramning, siger en frustreret formand med henvisning til, at længden på de fartøjer, der må fiske i lukkeperioden inden for 20 meters dybde, er sat ned fra 15 til 12 meter.

- Vi er ikke tilfredse med resultatet som er tåbeligt og helt uden biologisk begrundelse. Jeg må dog rose vores minister og hendes embedsfolk, der sammen med os har arbejdet hårdt for at slippe for lukkeperioderne og få en stigning på torskekvoten i den vestlige Østersø. Men vi stod meget alene, siger Kim Kær Hansen, der nu ser frem til at konsekvenserne bliver belyst for fartøjerne mellem 12 og 15 meter, hvis vilkår nu pludselig bliver ændret. Det er senere lagt op til et møde med ministeret og embedsværket omkring, hvad der kan gøres for de fartøjer.

- Desværre får lukkeperioden på otte uger også store konsekvenser for erhvervene i land. Servicefagene og aftagerne af fisken. Det rammer de små havne og de små aktører på havnene, siger Kim Kær Hansen, der også kan konstatere, at der ikke er opmuntring at hente i sildekvoten, der får et hug på hele 39 procent.

- Vestsilden er reduceret kraftigt, og det kommer til betyde meget for de sildefiskere der er hernede, siger Kim Kær Hansen. Han har også noteret sig at forslaget om et totalforbud mod ålefangst i Østersøen er udskudt til senere på året.

- Der er brug for et bedre grundlag for at træffe en så drastisk beslutning, og at der findes en løsning der fornuftig og ikke kun gælder Østersøen. Ålefiskeriet er et meget skånsomt fiskerie og også en markant del af dansk fiskeris historie, og det vil være en falliterklæring, hvis det skal lukke, siger Kim Kær Hansen.

 

 

 

 

 

Flere Nyheder