Forskere venter på data fra mærkede tun

[caption id="attachment_16472" align="alignright" width="305"] Det er de blåfinnede tun, som blev mærket i sensommeren 2017, som forskerne nu venter p
af Claus Kirkegaard
01 aug 2018

[]

For godt et år siden lykkedes det DTU Aqua, Sveriges Lantbruksuniversitet og Verdensnaturfonden - sammen med en gruppe lystfiskere - at fange og mærke 18 blåfinnede tun i Skagerrak og Kattegat.

Disse mærker, som er små elektroniske sendere, løsriver sig efter et års tid, og derfor går forskerne nu og venter i spænding på at få fat i et års data fra tunen. De indsamlede data vil blandt andet fortælle, hvor tunen har været, hvor dybt den har svømmet, havtemperatur

- Vi forventer, at dataene begynder at komme ind i slutningen af august eller i september, så ventetiden er snart ovre, og det begynder at blive rigtigt spændende, fortæller professor på DTU Aqua og ansvarlig for projektet, Brian MacKenzie til Nordjyske.

Selv om tunene blev fanget og mærket i Skagerrak og Kattegat, er det ikke i de to farvande, forskerne forventer, at mærkerne dukker op igen. Det vil tværtimod overraske dem, hvis det var tilfældet. Brian MacKenzie forventer i stedet, at senderne dukker op i Atlanterhavet vest for Irland eller Skotland, eller i den nordligste del af Nordsøen - ud for Norge.

To af tunene blev mærket med sendere, der var indstillet til at sende signal om positionen efter to til tre måneder. Det har givet forskerne en idé om, hvor tunene svømmer hen.

-Vi modtog signalerne i slutningen af november og i januar fra Biscayen. Om fiskene var der på det tidspunkt, ved vi ikke med sikkerhed, men det er ikke overraskende, at de er svømmet sydpå. Og de er nået ret langt på godt en og tre måneder, siger Brian MacKenzie med henvisning til, at den sidste tun blev mærket midt i oktober sidste år.

-Om de så er svømmet gennem den Engelske Kanal eller vest om Skotland og Irland, det får vi svar på, når de andre sendere løsner sig senere på året, siger han.

Giv DTU Aqua besked
Sidste år kom de første dokumenterede observationer af tun i Skagerrak og Kattegat i juli, og i august var der flere erhvervsfiskere i Nordjylland, der landede store tun som bifangst. Allerede i juni i år læste Brian MacKenzie på hjemmesider, at der var set tun i danske farvande.

- Men vi har hverken set video- eller billeddokumentation, og man kan let tage fejl, hvis det er et marsvin, delfiner eller andre fisk.

Han håber derfor, at de, der ser tun, melder det til DTU Aqua og gerne med billeder eller video.

- Vi er desværre ikke ret tit på vandet, så vi er afhængige af, at de der ser noget, sender det ind til os, siger Brian MacKenzie.

Forskerne regner med, at bestanden af tun i Skagerrak og Kattegat er på " rigtig mange", som Brian MacKenzie udtrykker det.

- Jeg gætter på flere tusinde.

Det langsigtede mål med projektet er at forstå, hvorfor tunen er kommet tilbage til de danske farvande, og hvad der kan gøres for, at tunen bliver ved med at være en del af den danske fiskebestand og en værdifuld fiskeressource.

Flere Nyheder