Forvaltningsplan for Nordsøen spiller fallit fra dag ét

Den flerårige forvaltningsplan for de demersale arter i Nordsøen, som blev endeligt vedtaget i EU-Rådet mandag i forrige uge, har allerede fra dag et
af Line Dalgaard Jensen
06 jul 2018

Den flerårige forvaltningsplan for de demersale arter i Nordsøen, som blev endeligt vedtaget i EU-Rådet mandag i forrige uge, har allerede fra dag et mistet sin værdi med den netop offentliggjorte rådgivning fra ICES for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, mener Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening PO.

-Forvaltningsplanen for Nordsøen er netop blevet vedtaget, og den har allerede spillet fallit nu. Den spillede fallit i Østersøen det første år, og det gør den nu også her i Nordsøen, siger Svend-Erik Andersen og påpeger, at det bliver en kæmpe udfordring for hele systemet, hvis reduktionen i torskekvoten i Nordsøen og Skagerrak bliver endeligt vedtaget.

- Torsken bliver en udfordring. Vi ruller med landingspligten på alle kvoterede arter fra 2019, så det hele skal spille sammen og passe sammen. Vi har landingspligt i år på torsk - men vi har også en kvote, der er tilpasset til det i Nordsøen. Næste år, med en reduktion på 47 procent, sætter man hele systemet under pres, hvis man følger rådgivningen, siger Svend-Erik Andersen.

Han ærgrer sig over, at ICES er kommet frem til en rådgivning, der skærer så kraftigt i torskekvoten, selv om bestanden har det godt.

- Vi får en reduktion på 47 procent i torsken, selv om det er en stabil bestand med en god rekruttering sidste år. Der mangler ganske simpelt de stabiliseringsmekanismer i forvaltningen, som kan sikre et bæredygtigt fiskeri. Det er ikke nødvendigt med så drastisk en reduktion i TAC’en på torsken for at sikre fiskeriets bidrag til, at bestanden kan få det bedre. Det er her forvaltningsplanen spiller fallit, siger Svend-Erik Andersen.

 

Flere Nyheder