Franske fiskere blokerede havne i protest mod pulsfiskeri

Torsdag morgen lagde en række fiskefartøjer fra den franske by Boulogne-sur-Mer sig i vejen for trafikken ind og ud af havnen i Calais, der er hovedfæ
26 jan 2018

Torsdag morgen lagde en række fiskefartøjer fra den franske by Boulogne-sur-Mer sig i vejen for trafikken ind og ud af havnen i Calais, der er hovedfærdselsåre til Frankring. Protesten skete imod det hollandske pulsfiskeri, som et flertal i Europa-Parlamentet i sidste uge stemte for. De franske fiskere er sure over, at de hollandske fiskere med deres pulsfiskeri har ødelagt havet.

”Hollænderne har ødelagt havet. Der er ikke flere fisk,” udtalte fisker Christian Dubois fra Calais til France24.

Protesten og spærringen betød blandt andet, at færegfarten fra Dover til Calais, hvor også det danske selskab DFDS sejler fra, blev indstillet, mens aktionen varede.

Også i Boulogne-Sur-Mer var der protester. Således lagde to franske trawlere sig i vejen for de hollandske ved den lossekaj, hvor deres fangster skulle landes, skriver France24. Samtidig blokerede fiskere vejen til havnen.

Den store fokus på pulsfiskeri har også fået en række kokke og supermarkedskæden Carrefour til at tage afstand fra fiskeriet. Carrefour tillader således ikke fisk fanget med pulstrawl i deres eget varemærke. Og over 200 kokke boykotter fisk fanget med pulstrawl.

I forbindelse med aktionen fra de franske fiskere har de krævet en kompensation på 30.000 euro fra den franske stat i støtte pr. fartøj på grund af effekten på fiskebestandene.

Det er blandt andet NGO´en Bloom, der har været meget fremtrædende i en kampagne mod pulsfiskeri. De skriver blandt andet i deres vision for arbejdet, at de ”giver en stemme til de stemmeløse og har et mål om at sikre menneskeheden en fremtide, hvor børn kan få føde og fiskere har jobs”.

Organisationen brugte således udtrykket ”Victory” (sejr), da afstemningen i Europa-Parlamentet var overstået med et flertal imod pulsfiskeri.

Selvom Europa-Parlamentet stemte nej til pulsfiskeri, så er det ikke blevet forbudt. Afstemningen kræver nemlig også, at Parlamentet opnår enighed med både EU-Kommissionen og Ministerrådet om en beslutning.

[box type="shadow" ]Ifølge the Guardian blev fiskeri med strøm forbudt i 1998, men i 2006 fik de hollandske fiskere lov til på forsøgsbasis at fiske med strøm, det såkaldte pulsfiskeri. I starten var det få fartøjer, men i dag har 84 hollandske fartøjer licens til pulsfiskeri ligesom flere fartøjer fra andre medlemsstater også har adgang til pulsfiskeri, herunddr 12 på britisk fiskelicens. I Danmark har ingen fiskefartøjer hverken licens eller mulighed for at fiske med de såkaldte pulstrawl.[/box]

Skrevet af René Dandanell

Flere Nyheder