Fraskær er blevet en millionforretning

Danmark er verdens førende nation inden for ingredienser til fødevarer, og et tættere samarbejde mellem forskere, virksomheder og universitet vil kunn
12 May 2015

Danmark er verdens førende nation inden for ingredienser til fødevarer, og et tættere samarbejde mellem forskere, virksomheder og universitet vil kunne løfte området for marine ingredienser.

Det var meldingen fra Kertsi Haugan, da hun for nylig indledte et seminar i Hirtshals, hvor der blev gjort status for Trash2Cash-projektet. Projektet blev lanceret for tre år siden og går – enkelt fortalt – ud på at udnytte hele fisken, når den kommer ind i produktionen. Det vil sige, at fx farskær skal udnyttes.

Kertsi Haugan vurderede, at den samlede mængde af tilgængelige restprodukter fra filetfabrikkerne i Danmark ligger på omkring 100.000 tons. Den største mængde, 60.000 tons er fra sild, mens resten er fordelt med 20.000 tons fra både laks og hvidfisk.

Det er især inden for pelsdyrfoder, fiskemel og petfood-industrien afsætningen sker. Men der er et også et marked til human produktion med smagsforstærkere og olie.

At der er penge i fraskær bevises ved, at der til Danmark sker import af fiskefraskær fra Holland, Tyskland, Norge, Sverige og Island. Alene fra Island blev der i 2013 importeret 30.000 tons.

Ifølge Kersti Haugans undersøgelse lå prisen for filetafskær i 2014 mellem 1,95 kr. – 2,60 kr. pr. kilo. Den ventes dog at falde i 2015 til mellem 1,75 kr. til 1,90 kr. pr. kg. Det betyder også, at den samlede værdi af produktionen vil falde i 2015.

Læs mere om Trash2Cash i Fiskeri Tidende uge 20.

Flere Nyheder