Fraskær skal blive til værdifulde produkter

  [caption id="attachment_9869" align="aligncenter" width="419"] Fraskær som hovedet af[/caption] Hvorfor skal sildeolie, der benyttes som
28 maj 2015

 

[caption id="attachment_9869" align="aligncenter" width="419"]Fraskær som hovedet af en laks kan blive til fiskeolie. Fraskær som hovedet af[/caption]

Hvorfor skal sildeolie, der benyttes som kosttilskud, komme fra Sydamerika? Det spørgsmål har netværket “Marine Lipider” stillet sig selv, og derfor er netværksgruppen i gang med at undersøger mulighederne for at udnytte fraskær fra den danske fiskeindustri til fiskeolie.

- Verdensproduktionen af fiskeolie er begrænset af tilgangen af råstoffer. Et eksempel er de essentielle omega-3 fedtsyrer, som benyttes som kosttilskud. I dag importeres størstedelen af fiskeolien til kosttilskud fra Sydamerika. Men fiskeolien kunne stamme fra danske fisk, siger konsulent Sara Kobbelgaard, Teknologisk Institut.

Netværket, der har fået bevilliget 1,27 mio. kr. fra GUDP- midlerne, består af ti virksomheder og institutioner, der hver især benytter deres viden om emnet.

Målet med netværket er at fremkomme med fem ideer til konkrete projekter, der kan skabe merværdi for erhvervet. De fem ideer vil – som målsætning - kunne udnytte ti procent af de ca. 90.000 tons biprodukter, der årligt produceres i Danmark fra fiskearter som sild, makrel, ørred og laks. Disse produkter har potentiale til at opnå en værdi på 38 mio. kr. årligt i 2018, vurderes det ifølge nyhedsbrevet fra Fiskeviden.dk.

Netværket startede op ved årsskiftet, og formålet er at udnytte fraskær – også kaldet sidestrømmen – fra fiskeindustrien til højværdiprodukter inden for det humane konsummarked. I dag anvendes en stor del af det til dyrefoder.

De ti deltagere i netværket er: Teknologisk Institut A/S, Sæby Fiske-Industri, Seagain Aps. Royal Greenland Seafood A/S, Nordsøen Forskerpark, TripleNine Fish Protein A/S, Eurofis International Organisation, DTU Fødevareinstituttet, Bioceval Denmark A/S og Proby Ingridients A/S.

Derudover er der stadig en ledig plads til en interesseret virksomhed.

Flere Nyheder