Friskfanget fisk er et hit på madplanen i institutionerne

[caption id="attachment_16959" align="aligncenter" width="620"] Deltagerne fra storkøkkenerne var ombord på RI 468 Juli-Ane. Foto: konsumfisk.[/captio
05 feb 2018

[]

- Når vi skriver ”Frisk fanget fisk landet i havnen i Hvide Sande” på madplanen, er der altid mange af beboerne, der glæder sig lidt ekstra til spisetid, fortæller Lone Fløe, der er leder af køkkenet Åkanden i Ringkjøbing-Skjerne Kommune.

Hun var en blandt 20 køkkenledere fra Region Midjylland, der havde taget imod tilbudet fra om at se nærmere på de råvarer, der kommer fra havet.

Hun forklarer, at det betyder noget for borgerne, som de leverer måltider til, at fisken er landet i kommunen.

- Måske har man selv fanget skrubber i fjorden, eller måske har man selv været landmand eller været vant til at købe sine æg hos naboen. For en vestjyde betyder det mere, at råvarerne er lokale og i sæson, end at de er økologiske, nævner hun.

Lone Fløe var en af initiativtagerne til inspirationsdagen, der skulle inspirere andre køkkenledere til at bruge havets råvarer. Hun var gået sammen med Center for Fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og fiskeriklyngesamarbejdet Konsumfisk.

Lone Fløe mener, at det er fuldstændig fjollet, at man ikke benytter sig af de friske råvarer, når man er i en kommune, hvor der kan leveres frisk fisk fra fjorden og havet.

- Det er fjollet, at man skal have det fra en catering-engros langt væk, og tit er fisken fra udlandet af. Jeg vil gerne være med til at vi styrker og anerkender de gode danske råvarer, og køber dem inden vi tager de udenlandske.

Hun peger på, at det selvfølgelig er lettere at købe en frossen fiskefilet. Men det handler ligeså meget om faglighed.

- Vi er trods alt uddannet til, hvad der er gode råvarer, så de bliver gode at spise, siger hun.

[]

 

http://fiskeritidende.dk/der-er-plads-til-lokale-koeb-i-storkoekkenerne/

Besøg i virkeligheden

For en anden af arrangørerne, Konsumfisk, var dagen også en god oplevelse.

- Selvfølgelig vil vi gerne sælge flere fisk, men vi vil også gerne i dialog med indkøberne, vise dem mangfoldigheden og opdrage dem til at købe fisk, der er i sæson i stedet for at efterspørge rødspætter i januar. Det er både bøvlet og dyrt, når de efterspørger noget, der ikke er til at skaffe, men det giver også fisk et forkert image, fordi folk fejlagtigt tror, at det er dyr mad, siger Heidi Ebey Grønkjær, projektleder hos Konsumfisk og fortsætter:

- Det er en af de dage, hvor man synes det er fedt, at der sidder 20 projektledere, der relevante for det, man laver. De var virkelig interesset, det var en fornøjelse af have dem med ned på Verners skib, fortæller Hedi Ebey Grønkjær fra Konsumfisk.

Hun fortæller, at de fik en ”a-ha” oplevelse bare ved at være ombord på RI 426 Juli-Ane.

- De var virkelig imponeret over, hvor professionelt man greb det an, konstaterer projektlederen.

Køkkenlederne besøgte fiskefartøjet RI 468 Juli-Ane, hvor skipper Verner Møller både viste styrhuset, hvor skoene skal stilles udenfor, og også hvordan fisken håndteres ombord.

Grossistvirkomheden Vestfisk fik også besøg af køkkenlederne, der så hvordan de håndterede fiskes. Dagen blev sluttet af med smagsprøver, som kokken Preben Madsen fra Herregårdskælderen i Brørup stod bag.

[]

[]

 

[box type="shadow" ]Vil fortsætte initiativet

Dagen i Hvide Sande var en succes, og derfor vil Lone Fløe også gerne fortsætte med initiativet. - Vi skulle gerne kunne lokke flere kommuner og regioner over på et lignende arrangement. Jeg kunne mærke det rykkede noget ved mine kollegaer, og de tænkte: Nej, når de kan så vil vi det også, sagde Lone Fløe, der nævnte, at det var hendes umiddelbare konklusion. Også Heidi Ebey Grønkjær nævner, at der basis for en gentagelse af succesen. - Det er en god model, at få dem ud i virkeligheden. Og man får nogle bedre relationer, konstaterer Heidi Ebey Grønkjær. [/box]

[box type="shadow" ]De stod bag initiativet Konsumfisk er et fiskeriklyngesamarbejde mellem havnene i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn, som arbejder med afsætningsfremme og kvalitets- og råvareudvikling. Center for fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd arbejder for at fremme udviklingen, forædlingen og afsætningen af lokalt producerede fødevarer. Køkkenet Åkanden, står for at indkøbe og tilberede maden til kommunale institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. [/box]

 

Flere Nyheder