Fuld landingsforpligtigelse nærmer sig

Jeg MENER - nyhedsbrev fra Ole Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet [caption id="attachment_5177" align="alignright" width
22 okt 2018

Jeg MENER - nyhedsbrev fra Ole Christensen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet

[]

Når rådhusklokkerne har ringet 2019 ind, træder landingsforpligtelsen i kraft for alle kvoterede arter. Der er ikke længe til, og derfor var der i denne uge høring i fiskeriudvalget, hvor erhverv, videnskab og NGO’er kom med deres syn på landingsforpligtelsen.

Erhvervets repræsentant var en fisker fra Bretagne, der fisker i den engelske kanal. Og han klarede det mildest talt dårligt. Det virkede som om, at han var blevet hevet ind til høringen uden at have forberedt sig det mindste. Han havde ti minutter til at forklare, hvilke problemer og udfordringer han får, når han skal tage alle fisk med i land. Han var færdig efter knap to minutter, og normalt er det jo egentlig en ret fin ting at være klar i spyttet.

Han fortalte, at han nu smider omkring 40 procent af de fisk, han fanger overbord, og derfor vil landingsforpligtelsen være et problem for ham. Ingen løsninger eller noget som helst. Det er en skam, at det er sådan en forestilling, der kommer til at stå som erhvervets input til hele den her vigtige debat. Især når NGO’erne kom super forberedte og kunne svare på alle spørgsmål.

Der er ingen tvivl om, at landingsforpligtelsen er en stor mundfuld. Men sådan en attitude, som oplægsholderen havde, gavner ingen. Jeg undrer mig over, hvem der dog har udpeget ham. Deres ører må være godt røde. Jeg er selvfølgelig opmærksom på, hvad der kommer til at ske. Og man er også velkommen til at kontakte mig, hvis man har spørgsmål eller bekymringer, som jeg kan gå videre med.

Marokko og Vestsahara
De fleste kender til konflikten mellem Israel og Palæstina. Men de færreste ved, at en lignende konflikt finder sted i det nordlige Afrika. Her har Marokko siden 1975 besat Vestsahara mod den oprindelige befolknings vilje.

EU har en fiskeripartnerskabsaftale med Marokko, som udløb tidligere i år, og derfor forhandler man om en fornyelse af denne. Aftalen indebærer blandt andet, at EU-fiskefartøjer kan fiske i Marokkos farvand. Og selvom en fiskeripartnerskabsaftale måske ikke lyder som noget, der kan få sindene i kog, så er aftalen med Marokko i den grad sprængfarlig.

Langt størstedelen af fiskene inkluderet i aftalen bliver nemlig fanget i farvandet ud for Vestsahara, som Marokko mener, tilhører dem. Flere gange har EU-domstolen konkluderet, at en aftale kun er gyldig, hvis den overholder de internationale folkeretlige regler.

Derfor havde vi besøg af repræsentanter fra den oprindelige befolknings styre, Polisario, og fra repræsentanter fra den marokkanske fiskeriindustri. Det var selvfølgelig en ophedet debat, og det var svært at holde tungen lige i munden, for beskyldningerne føg gennem luften.

Aftalen er ikke endelig godkendt ad Parlamentet endnu. Før det sker, skal vi skrive en rapport i fiskeriudvalget med vores holdninger til aftalen. Og jeg håber, at det kan trækkes i en retning, hvor der bliver taget hensyn til den oprindelige befolkning i Vestsahara. For mig er det indlysende, at de selvfølgelig skal have medindflydelse på en aftale, og ikke mindst skal de have udbytte af en aftale.

Flere Nyheder