Gæster med på tungetogt

[caption id="attachment_19109" align="alignright" width="300"] SG 25 Anni Holm[/caption] SG 25 Anni Holm er på vej ud fra Kerteminde Havn. Skipper
af Line Dalgaard Jensen
22 nov 2018

[]

SG 25 Anni Holm er på vej ud fra Kerteminde Havn. Skipper Gert Anker Pedersen og besætningen skal ud at fiske efter tunger i nat norden for Storebæltsbroen, men det er ikke en helt almindelig tur. De har nemlig besøg på kutteren:

- Vi skal på tungetogt i Storebælt. Du får lige en af dem, vi har med, siger skipper og rækker telefonen videre til fiskeritekniker Peter Vingaard Larsen fra DTU Aqua, der er med til søs for at tage prøve og se nærmere på tungerne.

-  Vi undersøger bestanden for at se, om der er ændringer i størrelserne. Vi har nogle faste stationer i den sydlige del Kattegat og Storebælt, som vi tager rundt til, og her samler vi tunger og data, som skal analyseres, fortæller fiskeriteknikeren:

- Vi fisker med en lidt mindre trawl for at kunne få de små med op. Vi sorterer det hele, de bliver målt og vejet, og vi tager prøver til aldersbestemmelse. Det hele kommer til at indgå i bestandsvurderingen.

Om årets tunger er større eller mindre, kan Peter Vingaard Larsen endnu ikke løfte sløret for. Der skal samles flere tunger, og DTU Aquas biologer skal granske tal og prøver. Peter Vingaard Larsen og en anden fiskeritekniker, der er tidligere erhvervsfisker, er med Gert Anker Pedersen på havet i ca. tre uger; tre gange fire dage.

- Og det går godt. Vi opfører os pænt – vi er rare og helt almindelige mennesker, siger Peter Vingaard Larsen.

Skipper råber ”jo jo” i baggrunden, og overtager kort efter telefonen igen:

-  Vi har sejlet med dem i flere år, og det går godt.

SG 25 Anni Holm hører hjemme i Søby på Ærø. Men her fisker Gert Anker Pedersen kun et par måneder om vinteren. Resten af året står den typisk på hummer, tunger og blandet fisk.

Når biologerne ikke er med, består besætningen som regel af Gert Anker Pedersen og to mand.

Flere Nyheder