Grønland laver sommertogt for makrel

Grønlands Naturinstitut planlægger et nyt sommertogt, der skal skabe større overblik og skaffe øget viden om makrelbestanden ved Grønland. Togtet i 20
24 mar 2015

Grønlands Naturinstitut planlægger et nyt sommertogt, der skal skabe større overblik og skaffe øget viden om makrelbestanden ved Grønland. Togtet i 2014 koncentrerede sig om havet ved Sydøstgrønland, men det kommende togt skal også undersøge, om der er en større bestand rundt om Kap Farvel og ved Sydvestgrønland.

Et af hovedformålene med sommertogtet vil være at få mere viden om, hvorfor makrellen pludselig dukker op i så stort antal ved Grønland – og frem for alt skal det bidrage til at finde svaret på, om makrellen kan forventes at være i stort antal ved Grønland også på længere sigt.

- Temperatur, føde, strøm, afstand til gydeområderne og bestandsstørrelsen er de primære faktorer, som vi analysere for at afdække årsagerne til makrellens nordvestlige vandringsmønter, fortæller Teunis Jansen, der er forsker ved Grønlands Naturinstitut til Natur.gl.

Landsstyret har netop besluttet, at man afsætter 6,2 millioner kroner i år og hvert af de kommende år, der er øremærkede til at undersøge makrelbestanden omkring Grønland. I 2014 blev der på en forsøgskvote landet makrel til en værdi af over 600 millioner kroner fra det grønlandske farvand.

Flere Nyheder