Hård Brexit vil også koste briterne dyrt

Op imod en halv million britiske jobs kan forsvinde, hvis briterne holder hårdt på at forlade EU-samarbejdet via en såkaldt ”hård Brexit”. Ifølge en a
12 jan 2018

Op imod en halv million britiske jobs kan forsvinde, hvis briterne holder hårdt på at forlade EU-samarbejdet via en såkaldt ”hård Brexit”. Ifølge en analyse fra uafhængige analytikere ved CambridgeEconometrics, som er bestilt af Londons borgmester Sadiq Khan, så lyder regningen på et tab af investeringer på 47 mia. britiske pund og et tab på 482.000 arbejdspladser.

Flere danske medier refererer til analysen, og Børsen fortæller, at Sadiq Khans argument for at have bestilt analysen er, at ”briterne har ret til at kende de økonomiske konsekvenser”.

Dermed bliver der også fra britisk side lagt pres på de forhandlingeledere, der i de kommende måneder skal forhandle en handelsaftale på plads. Der er tale om den såkaldte ”Fase 2”, hvor forhandlingerne nu går igang, og herunder ligger også en aftale om fiskeri, hvor Danmarks Fiskeriforening ønsker at fastholde adgangen til britisk farvand som i dag, og ikke ønsker at rokke ved fordelingsnøglen for kvoterne. For dansk fiskeri er denne del af aftalen af overordentligt stor betydning, da der i dag hentes en ganske stor del af omsætningen i britisk farvand. Og det er altså ikke kun danske fiskere, der nyder glæde af det faktum, også servicevirksomheder i land og produktionsvirksomhederne får indtægter via dette fiskeri.

De store økonomiske tal skaber nu også sprækker i briternes holdning til Brexit. Således fortæller Nigel Farage, der var leder af United Kingdoms Independence Party, i et britisk debatprogram, at en ny afstemning måske burde komme.

”Jeg tror, en anden afstemning ville lægge spørgsmålet i graven for en generation,” sagde Farage i programmet, som Berlingske refererer fra. Netop Nigel Farage var en af frontkæmperne for briternes Brexit-tanker.

Men tanken om en ny afstemning blev dog hurtigt lagt i graven af en talsmand for den britiske premierminister, Theresa May.

”Vi vil ikke afholde en anden folkeafstemning.”

Flere Nyheder