Hesterejeforvaltning skal sikres gennem nyt projekt

Danske, tyske og hollandske hesterejefiskere har siden 2016 rettet selvforvaltning af hesterejefiskeriet i Nordsøen mod et bæredygtigt MSC-certificere
29 jul 2017

Danske, tyske og hollandske hesterejefiskere har siden 2016 rettet selvforvaltning af hesterejefiskeriet i Nordsøen mod et bæredygtigt MSC-certificeret fiskeri i fremtiden. Fiskernes primære indsats er en forøgelse af maskestørrelsen på 2 mm hvert andet år. Derudover har fiskerne indført en række tiltag af egenkontrol og prøver. 

Det nye projekt – Bæredygtigt hesterejefiskeri i Nordsøen – har til formål at sikre en videnskabelig understøttelse af fiskernes selvforvaltning. 

- Det har været et ønske fra fiskeriets side at undersøge hesterejefiskeriet mere videnskabeligt. Vi skal blandt andet kigge på dødeligheden – om det er rovfisk, der æder hesterejerne, om det er fiskeritrykket, der er skyld i bestandssvingninger, eller noget helt andet – som fx fødetilgangen. Og så skal vi arbejde på at komme med en bestandsmodel, der kan bruges til at forudsige effekterne af forskellige forvaltningstiltag og fiskerimønstre, siger projektleder, professor Henrik Mosegaard, DTU Aqua til Fiskeri Tidende. 

Projektets formål 

Til understøttelse af hesterejefiskernes tiltag er der nu oprettet et projekt, som er ledet af DTU Aqua i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening PO med det formål at forbedre mulighederne for at evaluere de danske fiskeres selvforvaltning. 

- Vi er der for at udforme en præmis for at få hesterejefiskeriet MSC-certificeret på baggrund af relevant bestandsinformation. Vi skal kigge på den geografiske spredning i Nordsøen, hvor fiskeriet foregår. Om hesterejerne vokser forskeligt. Og så kan vi med vores bestandsmodeller regne på, hvor mange hesterejer der er derude, siger Henrik Mosegaard og fortæller, at projektet er et dansk fisker-forsker initieret tiltag. 

- Det er kun DTU Aqua – i samarbejde med Danmarks Fiskeriforening PO, der er med i projektet. Men vi har dog udvekslet viden og data med forskere i Tyskland, siger han. 

 [toggle title="FAKTA" state="close" ]Fakta  Hesterejeprojektet er nyopstartet fra slutningen af 2016 og løber frem til slutningen af 2018. Projektet skal bidrage til den bedst mulige egenforvaltning af fiskeriet efter hesterejer. Det har fået finansiel støtte fra den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF) [/toggle]

 

Flere Nyheder