Hesterejerne kommer frem om natten

Hesterejefartøjet E 567 Scotia sejler først ud, når det bliver aften, og solen så småt begynder at gå ned. Hesterejerne er nemlig ikke til at fange om
af Line Dalgaard Jensen
24 maj 2018

Hesterejefartøjet E 567 Scotia sejler først ud, når det bliver aften, og solen så småt begynder at gå ned. Hesterejerne er nemlig ikke til at fange om dagen i det rene, klare og oplyste vand, som vi har haft de seneste dage, fortæller skipper og ejer Anthony Divers.

- Jeg kom hjem her til morgen kl. 8. Som det er nu, fisker vi kun om natten. Når det først er mørkt, kan vi fange op til 100 kg. i timen. Men vi kan ikke fange noget om dagen, der ligger vi på 10 kg. hesterejer i timen, siger skipperen.

Hvis han skal fange hesterejer om dagen, skal det være, når der har været dårligt vejr, og vandet derfor er beskidt. For eksempel i sidste uge, hvor der havde været blæsevejr.

- Hvis vejret er dårligt, er det lettere. Når vejret har været godt, og vandet er klart, er det som om, at hesterejerne kan se grejerne, forklarer Anthony Divers.

Fiskeriet foregår uden for Esbjerg, blandt andet langs Fanø og Rømø, og på de gode nætter lyder fangsten på omkring 300-400 kg. hesterejer. Det luner ganske fint i pengepungen, for på auktionen går hesterejerne til en fin pris.

- Priserne er gode. Omkring 70-75 kr. pr kilo. Sådan har niveauet været i lang tid, så det håber jeg, at det bliver ved med, siger Anthony Divers, der har haft båden og hesterejefiskeriet i over et årti. Han kommer oprindelige fra Skotland, hvor han også fiskede – helt fra sin ungdom.

I 1978 kom han til Danmark, hvor han især har fanget industrifisk, før han så i 2004/2005 købte E 567 Scotia og kastede sig ud i hesterejerne. På fartøjet er de i alt tre; ejer Anthony Divers og to ansatte. De skiftes til at være afsted, og i aften er det de to makkere, som skal til søs, mens skipperen er gået på tidlig weekend.
Det klager Anthony Divers bestemt ikke over, ligesom han heller ikke har fortrudt skiftet til Danmark eller hesterejer:

- Jo, det går sådan set rimeligt. Jeg er godt tilfreds.

 

Flere Nyheder