HM 635 Karbak blev Årets praktikplads 2017

[caption id="attachment_16712" align="aligncenter" width="803"] Bo Malling, lærling på HM 635 Karbak, og fiskeskipper Rasmus Hald fik overrakt pri
12 dec 2017

[]

ÅRETS PRAKTIKPLADS  Simpelthen en fantastisk arbejds- og læreplads, så jeg er så glad for at have været en del af, skrev Bo Malling i sin indstilling til prisen

Skrevet af René Dandanell

Den 26-årige fiskerilærling Bo Malling er på skolebænken i Thyborøn og terper viden om fiskeri. Men han vil faktisk meget hellere på havet for at fiske, og derfor ser han frem til at han kort efter nytår igen stævner ud – og igen sker det med HM 635 Karbak.

Han er på vej til at blive erhvervsfisker trods det at hele familien arbejder i landbruget. Det var også begyndelsen for ham, inden han kom i gang med livet som fisker.

- Det er kun mig, der er fisker i vores familie, siger Bo Malling og fortæller, at alt hvad familien har hørt om fiskeri er fra hans mund.

Før han kom ud og sejle var det da også landbruget, han arbejdede i.

Godt modtaget

Bo Malling har været med HM 635 Karbak i en seks-måneders periode. Og han følte, at det var en rigtig god læreplads, og det var da også derfor, at han valgte at indstille fartøjet til ”Årets Praktikplads 2017”. En titel som uddeles af Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, og som kræver indstilling fra en lærling ombord. Bo Malling var da heller ikke i tvivl om, at arbejdspladsen skulle indstillet.

”Det er simpelthen en fantastisk arbejds- og læreplads, som jeg er så glad for at have været en del af”, skrev han således i indstillingen, der førte til udnævnelsen som ”Årets Praktikplads”.

Han fortæller, at han allerede på første tur mærkede det gode klima.

- Jeg synes allerede, det var rart at være med fra første tur. De tog godt imod mig, og de var der bare til at vise mig det hele. Altså hvordan det skulle foregå, fortæller han til Fiskeri Tidende.

Et af kriterierne for prisen er blandt andet, at der er stort fokus og øje på sikkerhed og arbejdsmiljø ombord. Og Bo Malling kan da også fortælle, at han blev vist rundt med øje for sikkerheden fra start af.

- Vi gik en sikkerhedsrunde fra start, hvor de gik rundt og viste mig det, så jeg bedre vidste, hvor redningsmidler og overlevelsesdragter var henne. Det var noget nemmere, siger Bo Malling, der også synes, at forskellen fra landbrug, hvor han har arbejdet, til fiskeri er, at der i fiskeriet er stort fokus på sikkerheden og der tales om det.

Et andet godt eksempel, som han fremhæver omkring sikkerheden, er, at der skal bære vest og hjelm, så snart det blæder.

- De er meget påpasselige med, hvor man står placeret. De passer godt på os. Og når vi når sidste på rejsen er vi altid 2 mand til at løfte kaserne, så vi ikke slider os selv for hårdt, skrev Bo Malling i indstillingen.

Ros til mandskab

Prisen som ”Årets praktikplads” kræver også, at skipper og besætning tager godt imod den unge. I indstillingen nævner Bo Malling også, at besætningen har humør og har lune.

- På den gode måde en rigtig behagelig stemning, og man føler sig hjemme blandt dem, skriver Bo Malling, der også påpeger, at mandskabet ombord interesser sig for lærlingene.

- Og de er meget tålmodige og gør meget ud af at tage god tid til at fortælle tingene ordentligt, og foklare hvorfor man gør som man gør.

Og så har han en lille pointe i forhold til skipper ombord.

- Det betyder noget, at han ikke er en sur skipper. Det er han heldigvis ikke på Karbak, konstaterer han.

Vil fiske

Bo Malling har valgt, at det er fiskeriet, der skal være hans livsvej.

- Det er fiskeri jeg vil, konstaterer han og peger på, at han nyder at være til havs.

- Jeg kan godt lide at være væk. Det er rart at være ude, og man kobler af fra alt det derhjemme, når man er ude og sejle, siger han.

Og det selvom arbejdsdagen er skemalagt.

- Vi arbejder 2-3 timer på dækket. Så går vi ind og slapper af og får noget mad. Efter vi har slæbt i fem timer går vi ud og hiver trawlen op igen, og vi går ned i lasten og renser fisk. Sådan kører det faktisk hele tiden, siger han, og nævner, at der bliver sovet ind i mellem, og der kan også falde en styrmandsvagt af, og så foregår det i styrhuset.

Han har efter den første periode på et halvt år stort set været rundt om alt det, der foregår på fartøjet.

- Jeg har ikke været i maskinen så meget, men ellers har jeg været med til alt andet stort set, konstaterer Bo Malling.

På vej ud igen

Når eksamen og opholdet på Fiskeriskolen er overstået, så skal han i det nye år igen i praktik i en seks måneders periode, og igen er det Hm 635 Karbak, der er fartøjet.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at komme ud og sejle i stedet for at være heroppe, siger Bo Malling om sit skoleophold.

Det er hele pakken ombord, han glæder sig til, men skal han vælge, hvad der er det bedste arbejde ombord, så er det i lasten.

- Det er nok, når vi står nede i lasten og renser fisk og hygger os.Vi står bare og hygger og hyggesnakker og laver lidt jokes med hinanden, siger Bo Malling.

[box type="shadow" ]En god læreplads

Fiskeriskolen sender hvert år en lang række af fiskeriskoleelever ud i lærepladser på fiskefartøjer. Derfor er også de bedste at forklare, hvad en ”god læreplads”. Det er konsulent Thorbjørn Strunk, der står for en stor del af kontakten til lærepladserne, og han forklarer: - En god læreplads. Det er en læreplads, der både rummer, favner og samtidig udfordrer den unge, og som er i stand til både at inspirere den unge og fastholde interessen hos den unge, og får det bedste frem i den unge i forhold til det at skulle være fisker, siger Thorbjørn Strunk, og nævner, at det både gælder i forhold til det faglige og det sociale. område.[/box]

 

 

 

 

 

 

 

Flere Nyheder