Hvad med et søpindsvin?

Det lyder måske ikke som det mest oplagte at få serveret, men Royal Greenland mener, at det faktisk godt kan lade sig gøre at få en forretning ud af a
25 mar 2015

Det lyder måske ikke som det mest oplagte at få serveret, men Royal Greenland mener, at det faktisk godt kan lade sig gøre at få en forretning ud af at fisk og sælge søpindsvin. Derfor undersøger virksomheden netop nu, om det kan blive en del af sortimentet – det skriver KNR.gl.

- Varen er efterspurgt. Så nu er spørgsmålet, om det kan betale sig at producere råvaren, siger Nikoline Ziemer, der er biolog og ansat i en nyoprettet afdeling for Business Development i Royal Greenland.

Søpindsvin er en efterspurgt vare i især Japan, men der er også markeder for den i Europa og USA. Det er rognen, man spiser fra søpindsvinet, forklarer Nikoline Ziemer til KNR.gl.

- Da kunden vil have varen så frisk som muligt, skal vi derfor finde ud af, om varen skal fryses, saltes eller hvordan den ellers kan eksporteres. Og det er det stadie, jeg er nået til i mit arbejde, fortæller Nikoline Ziemer.

Fiskeriet af søpindsvin sker kystnært – de lever ned til 50-70 meter under overfladen – men det bliver umiddelbart besværliggjort af, at fiskeriet af søpindsvin ved Grønland hører under muslingebekendtgørelsen. Derfor bliver forarbejdningen af søpindsvin meget dyr med mindre lovgivningen bliver ændret.

- Ifølge muslingebekendtgørelsen skal der foretages tre vandprøver for algetoksiner og en kødprøve inden fiskeri. Da sådan en test tager tid og koster cirka 7.500 kroner per test, vil det ikke kunne betale sig at fiske søpindsvin, siger Nikoline Ziemer.

Flere Nyheder