Iltsvindet er kommet til Limfjorden og Lillebælt samt det Sydfynske Øhav

De første tilfælde af iltsvind i år har ramt de danske farvande. Det er gået ud over blandt andet områder i Limfjorden, Lillebælt og det Sydfynske Øha
10 aug 2017

De første tilfælde af iltsvind i år har ramt de danske farvande. Det er gået ud over blandt andet områder i Limfjorden, Lillebælt og det Sydfynske Øhav, skriver Miljøsstyrelsen.

Hvert efterår rammes flere områder af iltsvind, som betyder at mængden af ilt i de nederste vandlag falder. Det er skidt for dyr, fisk og planter, som har brug for iltholdigt vand for at kunne leve. Derfor flygter fisk fra de ramte områder, mens for eksempel muslinger, som er mere hårdføre, godt kan overleve.

Der er flere forskellige forhold der afgør, hvor hårdt ramt de danske farvande bliver ramt af iltsvind. Iltsvind opstår, når næringsstoffer som fosfor og kvælstof skylles fra landjorden og ud i vandet og giver næring til alger. Når algerne dør, lægger de sig på bunden og lægger beslag på store mængder ilt, når de nedbrydes. Denne proces foregår hele tiden i større eller mindre grad, og blandt andet det danske sommervejr er med til at afgøre, om der opstår iltsvind.

Når først iltsvindet har ramt et område, er der ikke meget andet at stille op, end at håbe på en blæsende vejrudsigt.

Et område kan godt komme sig oven på et iltsvind, men hvis det gentager sig flere år i træk kan det blive et problem. De fastboende dyr, som ikke kan stikke af, når iltsvindet rammer, kan nemlig få svært ved at etablere sig, og da de typisk ligger nederst i fødekæden, går det også ud over andre dyr.

Miljøstyrelsen holder øje med iltsvind i danske fjorde, kystvande og åbne havområder. Og hvert år udkommer rapporter hvor man kan læse hvor hårdt ramte de danske farvande har været. Inden udgangen af august udsender Aarhus Universitet årets første rapport om iltsvind.

[caption id="attachment_16235" align="aligncenter" width="620"] Der er konstateret iltsvind i Lillebælt blandt andet.Foto: René Dandanell.[/caption]

Flere Nyheder