Kattegatcentret åbner udstilling om fisk og sundhed

[caption id="attachment_15275" align="aligncenter" width="620"] Kattegatcentret danner i vinterferien rammen om en udstilling, der der skal give børn
06 feb 2017

[]

Fredag d. 10. februar åbner Kattegatcentret udstillingen ’Det levende køkken’, der skal give børn og børnefamilier nye, sjove oplevelser med at spise og tilberede fisk. Udstillingen er udviklet i samarbejde med tre andre akvarier og Københavns Universitet. 

Kattegatcentrets nye udstilling ’Det levende køkken’ er en del af Projekt FiSK; en ny national indsats, hvor danskerne på utraditionel vis kan lege sig til viden om fisk, sundhed og bæredyg-tighed, og hvor forskere fra Københavns Universitet undersøger, hvad indtag af fisk betyder for børns sundhed. Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.

DANSKERNE SPISER FOR LIDT FISK
Baggrunden for den nye udstilling er, at man ved, at det er sundt at spise fisk, men at danskerne spiser for lidt af dem. Derfor er Kattegatcentret lidt usædvanligt gået med i et projekt, der skal få folk – og særligt børn – til at spise mere fisk.

”Vi glæder os rigtig meget til at åbne udstillingen på vores fire akvarier. Vi har jo traditionelt mere fokus på at vise fisk end på at spise dem. Men med projektets fokus på hvordan både børn og voksne kan blive sundere af at spise fisk, får vi en ny og vigtig vinkel på fiskene i vores formidling. Det har desuden utrolig stor værdi for os, at få mulighed for at formidle forsknings-baseret viden i direkte samarbejde med de forskere, der ved allermest om emnet,” fortæller Lone Thybo Mouritsen, der er forskningsleder i Kattegatcentret.

LEG DIG TIL VIDEN OM FISK OG SUNDHED I ”DET LEVENDE KØKKEN”
I Kattegatcentret kan børn og deres familier de kommende år lege sig til viden om fisk og sundhed i et interaktivt digitalt køkken, hvor man kan ”skære” og ”tilberede” fisk og lære om, hvordan det påvirker hjerne og hjerte at spise fisk. I ”Det levende køkken” kan man også blive klogere på, hvorfor børn skal spise masser af fed fisk, men bør holde igen med dåsetun og lære, hvordan man kan kende bæredygtige spisefisk. Gæsterne kan også bidrage til forskningen ved at indtaste deres egne fiskespisevaner, og få indblik i, hvordan forskningen foregår i små film, der præsenterer børn og forskere fra forsøget på Københavns Universitet.

 

FAKTA OM ÅBNING AF ”DET LEVENDE KØKKEN”

Fredag d. 10. februar 2017 klokken 13.00 åbnes udstillingen i Kattegatcentret i Grenå. Arrangementet byder på afprøvning af udstillingerne, hjerneudfordrende aktiviteter og mulighed for at tilberede sin egen fiskehapser med sund, fed fisk. Arrangementet på Kat-tegatcentret har deltagelse af tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S), forskningsleder Camilla Trab Damsgaard, Københavns Universitet, Nordea-fondens direktør Henrik Leh-mann Andersen og 40 skolebørn. Vært på DR’s Madmagasinet, Mette Frisk, styrer slagets gang. Udstillingen åbner på de øvrige akvarier samme dato.

 

BAGGRUND: 

Udstillingen ’Det levende køkken’ er en del af Projekt FiSK. Projektet består af lige dele formidling af den eksisterende viden om fisk og sundhed på akvarierne og lige dele forskning på Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Her tester forskere, hvad 12 ugers indtag af fed fisk - som laks og makrel – betyder for 200 danske 8-9-årige børns sundhed, hukommelse og opmærksomhed. Indsatsen er støttet af Nordea-fonden.

Se mere om forskningsprojektet her:

Og se mere om formidlingsprojektet her:

Flere Nyheder