Koldtvandsrejer fra Skagerrak og Norskedybet har fået MSC

[caption id="attachment_13394" align="aligncenter" width="620"] Fiskeriet efter koldvandsrejerne, som forarbejdes af Launis i Skagen, er et meget rent
09 maj 2016

[caption id="attachment_13394" align="aligncenter" width="620"]Fotokreditering©Launis[1] Fiskeriet efter koldvandsrejerne, som forarbejdes af Launis i Skagen, er et meget rent fiskeri[/caption]Danske forbrugere kan nu få MSC certificerede Koldtvandsrejer fra Skagerrak og Norskedybet

Launis Fiskekonserves A/S har opnået MSC certificering på fiskeriet af koldtvandsrejer i Skagerrak og Norskedybet. Med certificeringen har det danske rejefiskeri bevist at de lever op til MSCs grundige standard for bæredygtigt fiskeri.

- På Launis tager vi hånd omkring bæredygtige produkter, og derfor er vi stolte af at vores ferske, friskpillede rejer nu kan certificeres, udtaler Mikkel Knudsen, kvalitetschef på Launis Fiskekonserves A/S.

Fiskeriet er en del af et fælles skandinavisk fiskeri i området, hvor den svenske del allerede er certificeret mens de norske fiskere er godt på vej. De danske fiskere står for ca. 24 % af den samlede fangst.

Efter fangsten bliver rejerne sorteret ombord. Dele af fangsten bliver kogt ombord og solgt på det svenske marked, mens den øvrige fangst landes til Launis ́ fabrik i Skagen for yderligere forarbejdning.

- Hver eneste dag sørger lokale kuttere for, at vi får ferske leverancer af koldtvandsrejer leveret til vores fabrik i Skagen. Her bliver rejerne straks kogt, pillet og lagt i lage – alt i én proces. Launis er den eneste producent i Danmark, som piller rejer af fersk råvare. Rejerne har dermed aldrig været frosset. Det gør hele forskellen – og skaber et unikt produkt fra Launis, fortæller Mikkel Knudsen.

[box type="shadow" align="alignright" ]FAKTA

Koldtvandsrejerne lever på dybder mellem 20 og 1.300 meter, typisk på bløde, mudrede bunde i vande med temperaturer mellem 0 og 8 grader. De bliver op til 8 år gamle og kan opnå en længde på 120 mm for hanner og 165 mm for hunner.[/box]

 

Ren fangst
Selektive fangstmetoder og udstyr sikrer en ren fangst af rejer

Fiskeriet efter koldtvandsrejer foregår på dybder mellem 100 og 500 meter. Minimumsstørrelsen på netmaskerne er 35mm, men størstedelen af fartøjerne Koldtvandsrejerne lever på dybder mellem 20 og 1.300 meter, typisk på bløde, mudrede bunde i vande med temperaturer mellem 0 og 8 grader. De bliver op til 8 år gamle og kan opnå en længde på 120 mm for hanner og 165 mm for hunner.[/box]benytter net med 40 til 45 mm netmasker, for at undgå at fange meget små rejer. Derudover er bifangst reduceret betydeligt da alle fartøjerne er udstyret med et såkaldt Nordmore sorteringsgitter med 19mm mellem ristene, der sikrer at fisk over ca. 20mm ikke kommer med i nettet.

Derudover har den uafhængige vurdering af fiskeriet vist, at der stort set ikke forekommer bifangst af truede eller beskyttede dyrearter.

- Der ligger et solidt arbejde bag certificeringen, og vi er glade for at Launis Fiskekonserves sammen med fiskerne har opnået MSC certificering af koldtvandsrejerne fra Skagerrak og

Norskedybet. Det danske marked har et stort udvalg af bæredygtige fisk- og skaldyrsprodukter, lige nu har vi over 1100 MSC certificerede produkter i Danmark, siger Majken Møller, Kommunikationschef hos MSC Danmark.

MSC certificeringen gælder i fem år og er foretaget af uafhængige revisorer fra DNV GL.

Flere Nyheder