Kutling og dræbergopler skal stoppes ved grænsen

  [caption id="attachment_1819" align="aligncenter" width="620"] Ikrafttrædelsen af ballastvandkonventionen skal gøre det umuligt for fx. sort
22 sep 2016

 

[caption id="attachment_1819" align="aligncenter" width="620"]Sortmundet kutling Ikrafttrædelsen af ballastvandkonventionen skal gøre det umuligt for fx. sortmundet kutling at blive transporteret fra et område i verden til Danmark. Arkivfoto: Fiskeri Tidende.[/caption]

Grænsebommen er lukket ned for flere af de invasive arter, der har fundet vej til danske farvande. Fra 2017 gør en international aftale at der ikke en nogen smutvej for de invasive arter som for eksempel sortmundet kutling og dræbergopler, der menes at være kommet til Danmark via ballastvand på fragtskibe. De er nemlig blevet taget med ombord i et farvand som ballastvand, og når ballastvandet efterfølgende er skiftet ud, fx. i Østersøen, så har de invasive arter fået et nyt hjem i danske farvand.

Det er vedtagelsen og ikrafttrædelsen af ”Ballastvandkonventionen”, der gør, at skaderne på grund af ballastvand kan mimimeres. Det er Finland, der som det seneste land har underskrevet aftalen, der gør, at den kan træde i kraft fra 2017.

- Det siger sig selv, at vand fra Santos ikke hører til i fx Esbjerg Havn. Invasive arter har i årtier brugt containerskibe som lift til dansk farvand, hvor de kan udkonkurrere hjemmehørende arter. Det sætter konventionen en stopper for. Danske myndigheder og ikke mindst Danmarks Rederiforening har været særdeles aktive i denne sag. Vi har store interesser i aftalen, som vi ratificerede allerede i 2012, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Udover glæde over aftalens ikrafttræden, så vil danske virksomheder også få gavn af konventionen. Tre danskproducerede anlæg til rensning af ballastvand er således typegodkendt og klar til salg.

- Ballastvandkonventionen kan også give flere bestillinger på miljøteknologi i ordrebøgerne hos danske virksomheder, som er blandt de bedste i verden til at udvikle ny moderne teknologi, siger Esben Lunde Larsen.

Flere Nyheder