Kvote for atlanto-skandisk sild kan stige med 53 pct.

ICES - Det Internationale Havundersøgelsesråd - fremlagde den 22. oktober en rådgivning på atlanto-skandisk sild for 2019, som er 53 procent højere en
af Claus Kirkegaard
02 nov 2018

ICES - Det Internationale Havundersøgelsesråd - fremlagde den 22. oktober en rådgivning på atlanto-skandisk sild for 2019, som er 53 procent højere end rådgivningen for 2018. Det er en ny udregningsmodel, der danner grundlag for forhøjelsen, skriver det norske Havforskningsinstituttet.

I 2018 anbefalede ICES, at der kunne fiskes op til 384.197 tons atlanto-skandisk sild.

Når rådgivningen for 2019 er væsentligt højere, skyldes det ikke, at bestanden er vokset, men en ny model for, hvor meget det er forsvarligt at fiske.

- Bestanden er stadig for nedadgående, men baseret på ny og bedre viden, er ICES kommet frem til, at det er sikkert at fiske flere atlanto-skandiske sild, siger Erling Kåre Stenevik fra Havforskningsinstituttet.

Enige kyststater

De kyststater, der forvalter atlanto-skandisk sild, har tidligere bedt ICES om at evaluere fire nye udregningsmodeller. Disse kan sammenlignes med konsekvensberegninger, som vurderer, hvordan forskellige fiskeritryk påvirker bestanden på lang sigt.

Evalueringerne fra ICES blev offentliggjort sammen med kvoterne for de øvrige pelagiske bestande.

Da kyststaterne herefter blev enige om, hvilken model, der skulle anvendes, kom forskerne frem til en rådgivning for atlanto-skandisk sild på 588.562 tons for 2019

Gode årgange

Den atlanto-skandske sild er afhængig af gode årgange ind imellem, som skal give en bæredygtig bestand.
- Den seneste gode årgang var i 2004, og 2013-årgangen var heller ikke dårlig. Det er netop denne årgang, der bliver fisket flest af i dag, siger Erling Kåre Stenevik.
2016 årgangen er endnu ikke en del af fiskeriet, men den ser ud til at være en del over gennemsnittet.

- Hvis man følger rådgivningen, kan 2016-årgangen hjælpe med at stoppe nedgangen i bestanden af atlanto-skandisk sild, siger altså Erling Kåre Stenevik.

Flere Nyheder