Lån til landbrug belaster Nordjyske Banks regnskab

[caption id="attachment_14130" align="aligncenter" width="620"] "Specielt mælke- og svineproducenterne er fortsat udfordrede af lave afregningspriser"
11 aug 2016

[caption id="attachment_14130" align="aligncenter" width="620"]NB_Claus_Andersen "Specielt mælke- og svineproducenterne er fortsat udfordrede af lave afregningspriser", siger direktør Claus Andersen, om Nordjyske Banks øgede nedskrivninger på svage udlån[/caption]

Nordjyske Bank, som er en af de banker, der har et stort engagement i fiskeriet, melder i sit netop offentliggjorte halvårsregnskab om et resultat før skat i første halvår på 95 millioner kroner. Det er et fald på næsten en tredjedel i forhold til samme periode sidste år.

Udviklingen skyldes ikke mindst stigende udgifter til nedskrivninger på svage udlån.

Bankens nedskrivninger er vokset med næsten 30 procent i forhold til de første seks måneder af 2015. Det er dog ikke fiskerne, som har svært ved at have soliditet og betalingsevne nok til at betale deres gæld i Nordjyske Bank. Det skyldes derimod hovedsageligt udlån til landbruget, som står for 83 procent af de samlede nedskrivninger.

- Specielt mælke- og svineproducenterne er fortsat udfordrede af lave afregningspriser, og derfor vælger vi nu at justere vores forventninger til årets samlede nedskrivninger på udlån og garantier til niveauet 170 millioner kroner mod tidligere 145 millioner kroner, siger Claus Andersen, der også peger på faldende rente- og gebyrindtægter og kursgevinster, som en forklaring på faldet i resultatet sammenlignet med sidste år.

- Vores basisindtægter falder med 37 millioner kroner sammenlignet med samme periode sidste år, og det er der en række gode forklaringer på. Dels er vi og andre banker udfordret af et historisk lavt renteniveau, og dels har vi ikke set samme konverteringsbølge af realkreditlån, som vi var positivt begunstiget af i 1. halvår 2015, siger administrerende direktør Claus Andersen fra Nordjyske Bank. Nordjyske Bank var i 1. halvår sidste år belastet af omkostninger i forbindelse med overtagelsen af Nørresundby Bank på 36 millioner kroner, omkostninger som i år har været på nul kroner.

Flere Nyheder