Lemvig bliver centrum for krabbefiskeri

En dansk og en norsk virksomhed vil ved fælles hjælp gøre Lemvig til centrum for et krabbeeventyr, hvor danske fiskere skal fange og lande taskekrabbe
02 mar 2016

En dansk og en norsk virksomhed vil ved fælles hjælp gøre Lemvig til centrum for et krabbeeventyr, hvor danske fiskere skal fange og lande taskekrabber, der bliver eksporteret til det europæiske marked. Hvis det lykkes, vil det skabe op mod 40 nye arbejdspladser i Lemvig i højsæsonen fra juli til november, lyder det fra de nye partnere.

Det er danske Jeka Fish A/S, der sammen med den norske virksomhed Hitramat AS vil til at fange og forarbejde taskekrabber fra danske fiskere i den vestjyske by. Jeka Fish har i flere år haft til huse i byen, og nu skal der opføres en fabrik, hvor det nye fælles selskab Nordisk Krabbe Kompagni skal have til huse.

Den nye fabrik skal efter planerne stå klar til at blive taget i brug omkring juli i år, hvor højsæsonen for krabbefiskeriet begynder langs de danske kyster, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Jeka Fish er lokaliseret tæt på de vigtigste fiskerihavne i Danmark, og har en effektiv logstik til Sydeuropa. Dette giver os en unik mulighed for at levere ferske produkter af højeste kvalitet til de vigtigste markeder for taskekrabbe, siger Halldor Arnarson, der er direktør i Jeka Fish, der får det ansvaret for fabrikken og den daglige ledelse af Nordisk Krabbe Kompagni.

Ny ressource

Jeka Fish har lang erfaring med forarbejdning af fisk og er nu også på markedet med blandt andet fiskefrikadeller og fiskeburgere med torsk og laks. Hitramat har mange års erfaring med taskekrabber, og er en af de største producenter af taskekrabber i Europa. Selskabet forædler omkring 3.500 tons taskekrabber i Norge om året.

Taskekrabber er hidtil en forholdsvis uudnyttet ressource i Danmark, og krabbebestanden i de danske farvande er stor. Det nye selskab lægger vægt på at udvikle et miljøvenligt og bæredygtigt tejnefiskeri langs de danske kyster, fremgår det af den fælles udmelding fra de to partnere.

Selskabet venter sig også meget af taskekrabbeprodukter på det danske marked, hvor der er stadig større fokus på produkter af lokale råvarer.

- Forbruget af ferske skaldyrsprodukter er stigende i Europa. Vi ønsker at tage del i dette fremover ved samarbejdet med Jeka Fish i Danmark og dermed styrke Hitramat’s position som en af de ledende forædlere af taskekrabber i Europa, siger Anton Fjeldvær, direktør i Hitramat.

Ud over at skaffe arbejde til omkring 40 personer på fabrikken i højsæsonen, bliver der også brug for fiskere, der vil fange taskekrabberne til forarbejdning på fabrikken.

Flere Nyheder