Levende jomfruhummere er et hit i Sydeuropa

[caption id="attachment_2730" align="aligncenter" width="620"] Virksomheden Vikingmar har specialiseret sig i at levere levende jomfruhummere til kund
29 jun 2016

[]

De sydeuropæiske lande er efterhånden ved at have vristet sig ud af det jerngreb, som finanskrisen længe holdt dem fast i. I hvert fald er der kunder i de sydeuropæiske lande, der gerne vil betale en højere pris for at få jomfruhummere leveret i levende tilstand fra virksomheden Vikingmar i Hirtshals.

-De betaler gerne mere for levende jomfruhummer i Spanien, Frankrig og Italien, som er de lande, vi primært leverer til. Vi kan i øjeblikket ikke få nok levende jomfruhummer til at dække efterspørgslen, fortæller Jan Kasten, projektleder hos Vikingmar.

Det var den spanske fiskevirksomhed Maresmar SL fra Barcelona, en af Spaniens største aktører inden for ferske og levende skaldyr, der for godt et halvt år siden oprettede det danske selskab Vikingmar ApS, med henblik på at gøre det til omdrejningspunkt for den spanske virksomheds fremtidige aktiviteter i Nordeuropa. Virksomheden har til huse i de 700 kvadratmeter store produktionslokaler på Jens Munksvej - i den tidligere Rahbek-bygning - på Hirtshals Havn, og har indrettet et større karsystem med havvand til opbevaring af især levende jomfruhummere for eksport til primært Sydeuropa. Og den danske del af virksomheden har fået en lovende start.

- Det er absolut gået efter planen. Vi har allerede udvidet vores opbevaringskapacitet. I starten havde vi omkring 10 til 15 kubikmeter. Nu har vi udvidet til 50 kubikmeter vand, siger Jan Kasten. Virksomheden opbevarer også hummer, languster, krabber og forskellige typer af bløddyr, men jomfruhummer er det vigtigste produkt for virksomheden, der også har en produktion af frosne jomfruhummere. En produktion som er stigende.

Udfordring
Den største udfordring for virksomheden er dog at skaffe nok levende jomfruhummer til at dække efterspørgslen. Det er nemlig kun de jomfruhummere, der går til frostproduktionen, der kommer fra danske jomfruhummerfiskere.

- Vi får de levende jomfruhummere fra svenske fiskere, der fisker med tejner. Det fiskeri er der ikke tradition for i Danmark, hvor man fisker med trawl, siger Jan Kasten. Jomfruhummere fanget i trawl har ringere overlevelseschancer, samtidig med at det er mere besværligt for fiskeren. Det betyder som sagt, at Vikingmar har svært ved at skaffe nok levende jomfruhummere, som de giver mere for i indkøb men også får mere får ved salg.

- Vi har øjne og øre åbne for at skaffe flere leverandører af levende jomfruhummer. Vi har også fulgt et forsøg, der har kørt herhjemme, men det har ikke i rigtig ført til noget, konstaterer Jan Kasten, der har udnyttet mange års knowhow med at fragte jomfruhummere levende fra Danmark og den lange vej ned gennem Europa frem til aftagerne i Sydeuropa.

- Det kræver en del erfaring og ekspertise at få jomfruhummerne bragt levende frem med en lav dødelighed. Den erfaring har vi i virksomheden, siger Jan Kasten.

 

 

 

 

 

Flere Nyheder