Lokale fisk skal på menukortet

[caption id="attachment_18838" align="aligncenter" width="620"] Vestkysten er et sandt mekka af friske fisk – og dem skal de lokale kokke selvfølgelig
af Line Dalgaard Jensen
24 okt 2018

[caption id="attachment_18838" align="aligncenter" width="620"] Vestkysten er et sandt mekka af friske fisk – og dem skal de lokale kokke selvfølgelig tilberede og servere på deres restauranter[/caption]

Der skal flere frisk fangede og lokale sæson-fisk på menukortet på de midt-og vestjyske restauranter. Menuen skal afspejle den store variation af fiskearter, der findes i det enorme Vesterhav, Skjern Å og Ringkøbing Fjord.

Derfor er kokke og restauratører fra hele regionen inviteret til inspirationsdag d. 29. oktober på havnen i Hvide Sande.

Bag arrangementet står fiskeriklyngesamarbejdet Konsumfisk, Business Region MidtVest og Center for Fødevareudvikling.

Fisker charmerer med fisk
Arrangørerne har selvfølgelig allieret sig med fiskerne, såfremt de er i land. Kokkene vil have mulighed for at netværke med hinanden, men med en fisker ved bordet er der en oplagt mulighed for at komme helt tæt på erhvervet og råvarerne.

Hvis vejen fra kutter til bord skal blive kortere, så er det vigtigt, at de lokale fiskere og kokke kender hinanden, påpeger Kis Thy, der projektleder hos Center for Fødevareudvikling i Ringkøbing-Skjern Kommune. Her har de gode erfaringer med en fødevarepolitik, der skal fremme de lækre, lokale råvarer.

- Vi skal have fortalt omverdenen, at vi er et fødevare-mekka herovre ved Vestkysten. Trenden er, at flere og flere kan se en værdi i at spise lokale varer. Folk vil gerne kende historien bag den mad, de spiser, siger hun.

Den gode historie
Restauratør Lars Pinholt, som deltager i inspirationsdagen, er enig. På hans restaurant, Sandgaarden i Søndervig, afspejler fiskemenuen, hvad der fanges lokalt fra sæson til sæson, og med råvarerne fortæller han en historie om oprindelse og originalitet.

-  Folk kommer ikke primært på vores restaurant, fordi de er sultne. De kommer, fordi de vil have en oplevelse. De vil opleve et stykke lokalkultur og gastronomi. Og de er villige til at betale ekstra for lokale råvarer. Dét de får til gengæld, er ikke bare en fisk eller en kartoffel; det er en fisk fanget lige herude i bølgerne og en kartoffel dyrket af Anders. Der kommer en ægthed ind over, og måltidet får en værdi. Den ekstra dimension betyder meget for gæsterne. De kommer til Vesterhavet for det rå og det friske, så dur det ikke, at vi serverer frosne fisk og kartofler fra udlandet, siger Lars Pinholt.

Efter inspirationsdagen vil endnu flere kokke forhåbentlig følge trop og sætte de lokale fisk i centrum. I Hvide Sande tror de på det, og håber, at godt samarbejde og lækre råvarer vil placere området på det kulinariske landkort.

Flere Nyheder