Lokalformand langer ud efter Kommissionen

Da Ministerrådet torsdag aften blev enige om fiskekvoterne for Østersøen i 2016, vakte resultatet både frustration og vrede hos de lokale fiskere i Bæ
24 okt 2015

Da Ministerrådet torsdag aften blev enige om fiskekvoterne for Østersøen i 2016, vakte resultatet både frustration og vrede hos de lokale fiskere i Bælterne samt det sydfynske øhav. Fiskerne mister 20 procent af deres torskekvote, og så har de fået forlænget en såkaldt lukkeperiode, så den nu varer 6 uger mod 4 uger i år. Det er formand for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch, meget gal over.

- Det er fuldstændig ødelæggende for vores torskefiskere, at de nu må ligge ved kaj fra midten af februar frem til den 1 april. Nu får vi ikke bare en lavere kvote at fiske på; vi får også endnu mindre tid til at gøre det i, siger formanden for Bælternes Fiskeriforening, Allan Buch.

Foreningen samler fiskere fra hele Fyn, Det Fynske Øhav og Sønderjylland, og her er der ikke bare frustration, men også vrede over det resultat, som Ministerrådet og EU-Kommissionen blev enige om.

- Det gør det endnu sværere at have en tro på, at fiskeriet har en fremtid. Jeg frygter, at flere af mine medlemmer nu gør alvor at tanken om at lægge op. Det er simpelthen svært for dem at tro på, at det skulle blive bedre – det eneste de oplever er det ene tilbageslag efter det andet, siger Allan Buch.

Han langer kraftigt ud efter EU-Kommissionen, der i hans øjne fremsætter det ene mere uantagelige forslag efter det andet. Forud for Ministerrådet ville Kommissionen således have pålagt fiskerne, at de kun måtte fange en-fjerdedel af deres torsk i nærområdet. Men det røg heldigvis af bordet igen.

- EU-Kommissionens forslag savner enhver logik; de virker uimodtagelige for fakta, og de ignorerer selv de mest basale hensyn til fiskeriet – og det gælder ikke mindst det kystnære fiskeri, siger han.

Håndsrækning

Det ærgrer ham også, at det ikke lykkedes for den danske minister, Eva Kjer Hansen, at komme igennem med en håndsrækning til især de mindre fartøjer. Danskerne forsøgte til det sidste få en undtagelse for fartøjer under 10 meter, så de kunne fortsætte deres fiskeri i lukkeperioden.

- Det ville have været en utrolig stor hjælp for de mindre fartøjer, der er afhængige af et mere kontinuerligt fiskeri og kun kan gøre det meget lokalt, fordi de ikke har størrelsen til at sejle i andre farvande, siger Allan Buch.

Flere Nyheder