Lukninger af dambrug koster arbejdspladser

Dansk Akvakultur er meget utilfreds med de lukninger af dambrug, der enten er eksekveret eller på vej til at blive det. Lukningerne sker med støtte fr
05 Mar 2015

Dansk Akvakultur er meget utilfreds med de lukninger af dambrug, der enten er eksekveret eller på vej til at blive det. Lukningerne sker med støtte fra staten, og det fører til lukning af 20 dambrug rundt om i landet - og det koster arbejdspladser.

- Det er en uintelligent ordning, konstaterer direktøren i Dansk Akvakultur, Brian Thomsen.

Han antager, at lukningerne af dambrugene kommer op mod et halv hundrede arbejdspladser i selve dambrugene og i følgeerhvervene.

- Det er selvfølgelig fint for dambrugerne, at de får solgt, selv om man kan stille spørgsmålstegn ved, hvor frivilligt det er i en usikker branche, men det er ikke særlig klogt at nedlægge arbejdspladser med skattekroner i en tid, når det offentlige ellers går ind og støtter nye job, siger direktøren til JyskeVestkysten.

Lukningerne af de mange dambrug skal blandt andet føre til, at man kan fjerne opstemninger i de danske vandløb. De omkring 20 milllioner kroner til opkøbene kommer fra EHFF - Fiskerifonden under EU - og det skal gavne lystfiskerne, når opstemningerne bliver fjernet.

Konkret beholder ejerne af dambrugene, den jord som dambrugene ligger på, men såvel ejernes stemmeret som fodertildeling overgår til staten. Og det vækker ligeledes harme hos Dansk Akvakultur.

- Det havde været intelligent, hvis ejerne i stedet havde fået mulighed for at sælge deres foderkvoter til andre dambrugere, så vi kunne få bygget nogle moderne produktionsanlæg, der havde et fornuftigt økonomisk grundlag. Det havde der været masser af miljø og samfundsfornuft i, siger Brian Thomsen til JyskeVestkysten.

Flere Nyheder