Mærket pighvar fanget efter ni år

[caption id="attachment_2028" align="alignright" width="275"] En pighvar, som blev udsat med et mærke i Vejle Fjord i 2006, blev genfanget ved Lolland
03 nov 2015

[caption id="attachment_2028" align="alignright" width="275"]Pighvar på bunden En pighvar, som blev udsat med et mærke i Vejle Fjord i 2006, blev genfanget ved Lolland ni år senere[/caption]

For ni år siden blev der udsat små pighvarrer i Vejle Fjord. Fiskene var mærkede, og for nylig kom et af mærkerne tilbage til DTU Aqua med posten. Det fortæller DTU AQUA på deres hjemmeside.

Ved første øjekast vakte mærket  stor undren hos medarbejderne ved DTU Aqua. Mærket havde siddet i en pighvar, og var blevet indsendt af Restaurant AOC, som ligger i København. Hos DTU Aqua undrede man sig, fordi det var et gammelt mærke, så det dermed måtte stamme fra en gammel pighvar. Folkene der havde fået fisken ind på restauranten, havde heldigvis både vejet og målt fisken og havde også taget nogle fine billeder af den, inden den var blevet tilberedt.

Størrelsen på fisken afslørede at fisken var gammel, den vejede nemlig 5,98 kg, og var 680 mm lang og 550 mm bred. Det er som udgangspunkt ikke en usædvanlig stor pighvar, da de er registret væsentligt større, men så store individer findes sjældent i de indre danske farvande, hvor denne fisk var fanget. Pighvarren blev fanget i begyndelsen af september 2015 af en garnbåd, og landet på Langø Havn på Lolland.

Lidt detektivarbejde viste, at fisken var blevet udsat ved Munkebjerg i Vejle fjord d. 2. oktober 2006. Den blev altså fanget 9 år efter at den var udsat.

”Det er meget sjældent, at DTU Aqua modtager fiskemærker der har siddet så længe i fisk. Men at fisken her har klaret sig så godt som den har, er et eksempel på, at udsatte fisk kan overleve og vokse som deres vilde artsfælder. Vi sætter stor pris på at folk der finder mærker i fisk indsender dem til os – hvert enkelt mærke er brugbar viden for os,” fortæller Mads Christoffersen fiskeplejekonsulent på DTU Aqua. Der er i Danmark registret pighvar op til ca. 15 kg.

 

 

Flere Nyheder