Mærkning skal afsløre om tobis flytter sig

[caption id="attachment_11514" align="aligncenter" width="351"] 5000 tobis skal i den kommende tid mærkes og genudsættes[/caption] I forvaltningen
07 nov 2015

[caption id="attachment_11514" align="aligncenter" width="351"]DSC_0081 5000 tobis skal i den kommende tid mærkes og genudsættes[/caption]

I forvaltningen af tobisfiskeriet er kvoten delt op i områder. Men i det praktiske fiskeri er det ikke altid sådan, at fangstmulighederne i et område stemmer overens med kvoten i det samme område. Noget der skaber stor frustration hos fiskerne, idet det betyder, at kvoten ofte ikke kan fiskes op. I år var der som eksempel mange tobis i forvaltningsområde 1, hvor der kunne fanges mange flere tobis end kvoten, der var fastlagt for området. Omvendt var det slet ikke muligt at fange den mængde, der udgjorde tobiskvoten i område 3. Fiskerne har længe stillet spørgsmål omkring, hvor langt tobis kan flytte sig rundt i Nordsøen, og om de flytter sig mellem forvaltningsområderne. Det har DFPO og DPPO derfor sat sig for at undersøge. De to producentorganisationer udnytter muligheden i GUDP VIND projektet for sammen at gennemføre et mærkningsforsøg på tobis.

- Vores plan er at fange tobis med den tobisskraber, der bruges i forbindelse med skrabetogtet, og derefter mærke de enkelte tobis med små ”elektroniske” mærker kaldet PIT mærker, fortæller Henrik S. Lund, biolog hos DFPO. Han forventer, at det er muligt, at mærke og genudsætte omkring 5000 tobis i uge 46 i område 1 ved Tail end.

Vores hypotese går ud på at tobis fra Tail end området trækker ind i område 2, hvor vi så fisker dem. Ved at mærke tobis på Tail end og skanne mest muligt af fangsterne næste år fra område 2, håber vi at kunne påvise, at tobis vandrer fra forvaltningsområde 1 til forvaltningsområde 2. Det vil være et stærkt argument for, at der skal kigges nærmere på den nuværende områdeopdeling , siger Henrik S. Lund.

Læs mere i Fiskeri Tidende, der udkommer på lørdag den  7. november

Flere Nyheder