Makrelvækst og -tæthed indgår ikke i ICES rådgivning

[caption id="attachment_2025" align="aligncenter" width="400"] ICES indrager ikke stor tæthed og manglende vækst i deres rådgivning for 2016[/caption]
04 okt 2015

[caption id="attachment_2025" align="aligncenter" width="400"]makrel ICES indrager ikke stor tæthed og manglende vækst i deres rådgivning for 2016[/caption]

Makrellen bliver mindre og mindre. Ifølge den seneste forskning var makreller på otte år i 2014 på samme størrelse, som fireårige makreller var i 2005. En af de forklaringer forskerne angiver er, at der er sket en øget tæthed af makreller, og at det fører til mindre føde for hvert enkelt individ i bestanden. EU, Færøerne og Norge havde anmodet ICES, om at se på effekten af tæthedsafhængig vækst hos makrel. Men i forhold til rådgivningen ICES står de tilbage med en lang næse. På trods af at blandt andet Danmarks Pelagiske Producentorganisation DPPO har gjort et stort arbejde for at forberede svaret er det endelige resultat meget skuffende, idet ICES er meget modvillige med at inddrage tæthedsafhængig vækst i forvaltningen.

- Det er ikke tilfredsstillende, at ICES ikke har inddraget tæthedsafhængig vækst i forvaltningsstrategien. Det er frustrerende, når man ser væksten har ændret sig så meget. Hvis ICES mener det seriøst, at de vil lave en økosystembaseret rådgivning, hvor de tager effekter af økosystemet ind, så er tæthedsafhængig vækst en af de effekter, de er nød til at tage med ind. Så kan man ikke blive ved med at sige man ikke er sikre på, at væksten bliver større, hvis bestanden bliver mindre. For det bliver man aldrig helt, siger Claus R. Sparrevohn, chefbiolog hos DPPO. Det springende punkt er, om man forventer at individvæksten bliver større hvis man fisker hårdere på bestanden.

- Når man har så stærke indikationer på, at en bestand ændrer sig, så er man nød til at reagere, selvom man ikke har det endegyldige videnskabelige bevis. Det er tale om en kæmpe bestand med masser af værdi og masser af arbejdspladser. Vi taler jo ikke om at fiske bestanden ned, men om at fiske lidt hårdere på den. Så kan man se effekten, og der er jo efterfølgende masser af tid til at reagere, konstaterer Claus R. Sparrevohn, der godt kunne ønske sig, at forsigtighedsprincippet gjaldt begge veje. I den netop offentliggjorte rådgivning, konstaterer ICES, at der er indikationer på ,at der er en tæthedsafhængig effekt på væksten, men at man ønsker flere studier, der undersøger hvilke mekanismer der gør sig gældende. F.eks feltstudier af reduktion af føde pr. individ og større afstande for makrellen i dens fødesøgning. ICES kommer dog ikke nærmere ind på, hvilke undersøgelser der konkret skal til.

 

 

Flere Nyheder