Mandag begynder kvote-forhandlinger om torsk og sild

Denne uge bliver en sand skæbneuge for Østersøen. Der er nemlig ministerrådsmøde i Luxembourg, hvor der står meget på spil for fiskeriet og fiskerne i
af Line Dalgaard Jensen
15 okt 2018

Denne uge bliver en sand skæbneuge for Østersøen. Der er nemlig ministerrådsmøde i Luxembourg, hvor der står meget på spil for fiskeriet og fiskerne i Østersøen.

De 27 EU-fiskeriministre skal blive enige om, hvor store - eller små - kvoterne skal være for næste års fiskeri i Østersøen ud fra EU-Kommissionens oplæg, som bl.a. lyder på en reduktion i kvoten for den vestlige sild på 63 procent.

[]

Kvoten burde stige
Og dette forslag til reduktion, er et problem, især hvis man tager den politisk vedtagede forvaltningsplan i betragtning, påpeger chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening, biolog Michael Andersen. Ifølge planen skulle sildekvoten stige med fem procent.

- I stedet har man endnu en gang flyttet målstolperne, for det er jo ikke fordi, bestanden har det dårligt, siger Michael Andersen:

- Det er fuldstændig absurd, at man ikke tager højde for erhvervet, så man får tid til at indarbejde de nye vurderinger i fiskeriet.

 

[]

Torsk i fremgang
Et andet problem i oplægget, er, at torskekvoten i den vestlige Østersø ikke er sat til det niveau, som bestanden kan bære. Kommissionen lægger op til en kvote på 7.340 tons, mens den videnskabelige rådgivning fra ICES foreslår en kvote på 13.267 tons.

- EU-Kommissionen har sat kvoten til det halve af, hvad bestanden kan bære, og det er oven på en periode på to år, hvor fiskerne har lidt under Kommissionens forsigtige fortolkning af bestemmelserne i den flerårige forvaltningsplan for Østersøen, og deraf følgende uansvarlighed i forhold til det erhverv, de skal forvalte, siger Michael Andersen, som dog kan finde positive elementer i oplægget:

- Vi kan glæde os over, at lukkeperioden ikke er nævnt. Det er positivt, at Kommissionen nu har erkendt, at der ikke er biologisk belæg for en lukkeperiode.

Flere Nyheder