Marsvin er nogle grådige hvaler

Nye videnskabelige undersøgelser antyder, at marsvin kan fange op til 550 fisk i timen med en succesrate på 90 procent af de byttefisk, som marsvinet
26 maj 2016

Nye videnskabelige undersøgelser antyder, at marsvin kan fange op til 550 fisk i timen med en succesrate på 90 procent af de byttefisk, som marsvinet udser sig. Derved er marsvinet en overordentlig dygtig jæger, konkluderer marsvineforsker Jonas Teilmann fra fra Institut for Bioscience, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet.

Han har sammen med andre forskere undersøgt marsvins vaner indenfor jagt. Og her viser det sig, at det er et stort antal af fisk, som marsvinene æder dagligt. I nogle tilfælde kan det være op til 3.000 småfisk i døgnet, der på den måde tages ud af fødekæden af marsvinene.

Det er via en overvågning af marsvinene med computerudstyr, at forskerne fra Danmark, Skotland ogo Tyskland er nået frem til resultaterne.

Siden 2012 har marsvin været udstyret med avancerede akutiske optager, og via de optagelser er opdagelsen fundet.

“Marsvin producerer ekkolokaliseringslyde, som vi kender fra flagermus for at kunne orientere sig og finde de fisk, de lever af. Med en frekvens på 130 kilohertz (mennesker kan kun høre op til 20 kilohertz, red.) bruger marsvin lyde, som næsten ingen andre i havet kan høre,” forklarer seniorforsker Jonas Teilmann fra DCE.

Hør ekkolyde fra marsvin her

csm_diveprofile_85b4152f30

Ekkoerne svinger i frekvens i takt med at fisken slår med halen, da der er en direkte sammenhæng mellem hvor hurtigt en fisk kan slå med halen og dens størrelse, ved vi nu også hvilken størrelse fisk marsvinet jager i det enkelte tilfælde.

”Vi kan også se om marsvinet faktisk fanger fisken, eller om den undslipper, da accelerometrene (hastighedsmålerne, red.) er så fintfølende, at vi kan se, når marsvinet fanger og sluger sit bytte, forklarer Jonas Teilmann.

Undersøgelsen viser også, at marsvin konstant er på jagt efter føde, og de foretrækker småfisk, som de hovedsaligt jager om natten.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort i tidsskriftet “Current Biology”.

Flere Nyheder