Miljø og fødevareminister på rundtur for at tale om Østersøen 2018

Den danske miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil i de kommende måneder side i formandsstolen til BaltFish-møderne, der handler om fiskeri
30 jun 2017

Den danske miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil i de kommende måneder side i formandsstolen til BaltFish-møderne, der handler om fiskeri i Østersøen. Med den fremtrædende rolle vil han nu forsøge at sikre et bedre resultat i de kommende forhandlinger om kvoterne i Østersøen, lyder det fra ministeren.

Derfor har han påbegyndt en rundrejse til en række ministerkollegaer i landene langs med Østersøen for at drøfte et fælles oplæg til det samlede ministerråd, der skal diskuteres og vedtages i oktober måned.

Esben Lunde Larsen håber, at de kan nå til enighed før mødet i oktober, så det er et forslag i enighed, der lægges frem for kollegaerne. Enighed vejer nemlig tungt, og derfor vil Esben Lunde Larsen gerne undgå sidste års forhandlingssituation, hvor intet på forhånd var aftalt. Det skabte et dårligt resultat for de danske fiskere.

- Min oplevelse sidste år var, at der gik unødvendig polemik i sagen fordi der ikke havde været en ordentlig gensidig forberedelse, siger ministeren og peger på, at det ingen kritik er at Tyskland, der sad for bordenden i 2016. Og netop splid mellem landene rammer fiskerne direkte.

Sidste års meget store nedskæring ramte fiskerne økonomisk hårdt, og dermed også de følgeindustrier, der også lever af fiskernes udkomme. Derfor vil den danske minister også have kollegaerne til at kigge på de såkaldte ”socioøkonomiske hensyn” i forhandlingerne.

Særligt på et område ramler kvotens størrelse og de økonomiske hensyn sammen. Når det gælder begrebet MSY, maksimalt bæredygtigt udbytte, så er der stor uenighed om vejen til målet. For en hurtig vej kan ramme så hårdt, at der intet erhverv er tilbage, når målet er nået, og det er ihvertfald ikke den danske ministers plan.

De første møder med kollegaerne har været undervejs, og i løbet af de kommende måneder ventes flere møder. Allerede til det kommende ministerrådsmøde er nye møder aftalt. Målet er også at sikre tålelige forhold for fiskerne i Østersøen.

- Fiskeriet i Østersøen skal ikke være en krigsskueplads. Vi har et ønske om, at fiskerne skal kunne passe deres dont og få et levebrød ud af det, og ikke være udsat for de her store udsving år for år. Det har vi et politisk ansvar for at sikre, konstaterer Esben Lunde Larsen.

[caption id="attachment_16053" align="aligncenter" width="620"] Esben Lunde Larsen. Foto: René Dandanell.[/caption]

Flere Nyheder