Minister lovede Bornholmere at kigge på svensk sælordning

[caption id="attachment_14804" align="aligncenter" width="620"] Esben Lunde Larsen gæstede mandag morgen Bornholms- og Christiansøs Fiskeriforening i
07 nov 2016

[caption id="attachment_14804" align="aligncenter" width="620"]
Esben Lunde Larsen gæstede mandag morgen Bornholms- og Christiansøs Fiskeriforening i Rønne. Foto: MFVM. Esben Lunde Larsen gæstede mandag morgen Bornholms- og Christiansøs Fiskeriforening i Rønne. Foto: MFVM.[/caption]

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen mødtes mandag morgen med bestyrelsen i Bornholms- og Christiansøs Fiskeriforening.

- Anledningen var at tale med de bornholmske fiskere om den kvotefastsættelse, der er blevet for Østersøen, men også tale om den sælproblematik, hvor jeg har givet tilladelse til at man begynder en regulering, fortæller Esben Lunde Larsen efter mødet.

Mødet var et led i en tur rundt på Bornholm, hvor besøget hos fiskeriforeningen var eneste punkt med fiskeri. Derudover var der et besøg på en fødevarevirksomhed og et biogas-anlæg på programmet.

Både når det gælder fiskeri og sæler blev der talt om kompensationsordninger. I forlængelse af den kraftige beskæring af kvoten i Østersøen arbejdes der på, en kompensationsordning for fiskerne.

- Det er klart, at når man laver så markante reguleringer, som det er blevet på kvotefastsættelsen, så har vi en lang række fiskere i Østersø-regionen, som ikke bare kan switche over til alt muligt andet, siger Esben Lunde Larsen.

Derfor arbejdes der i ministeriet på en plan, der gør det muligt at bidrage økonomisk til fiskerne. Hvornår den ordning er på plads vil ministeren dog ikke løfte sløret for.

Også når det gælder sælerne er kompensation i spil. På mødet mellem ministeren og fiskerne blev der blandt andet talt om de ordninger, som svenske og finske fiskere har adgang til. Og ministeren lovede at gå hjem og undersøge, hvordan de ordninger er skruet sammen med henblik på en mulighed for det samme i Danmark.

Fiskeriforeningen forklarede på mødet i Rønne overfor ministeren blandt andet, at man skulle passe på med at sætte en nedre grænse for, hvem der har mulighed for kompensation. For der har været garn- og krogfiskere, hvis indtægter har været meget små på grund af fald i kvoten og sælerne.

- De har overlevet på konens ”hyre”, konstaterer Thomas Thomsen, formand for fiskeriforeningen.

Hos fiskeriforeningen var der lidt mere håb efter mødet.

- Vi er da lidt mere positive efter at have mødt ministeren face-to-face, siger Thomas Thomsen, der dog i forhold til kompensation konstaterer, at fiskerne langt hellere ville have adgang til fisk, som kan fanges.

Flere Nyheder