Nissum Fjord lukket for erhvervsfiskere

Der er ingen, der lever af at fiske på Nissum Fjord. Sidste år blev der på auktionen i Thorsminde omsat for omkring en halv million kroner fisk fanget
13 Apr 2015

Der er ingen, der lever af at fiske på Nissum Fjord. Sidste år blev der på auktionen i Thorsminde omsat for omkring en halv million kroner fisk fanget i Nissum Fjord. Men fjorden er alligevel vigtig for erhvervsfiskerne. Det er her de lidt ældre erhvervsfiskere kan fortsætte med at fange lidt fisk, og sælge den på kajen eller på auktionen. Og det er også her mange unge fiskere danner grundlaget for en senere karriere som erhvervsfiskere.

- Det er med til at give liv på havnene, at de ældre erhvervsfiskere fortsætter med at fiske lidt i deres fritid. Mange unge i Thorsminde begyndte deres karriere på Nissum Fjord. De har sat deres første garn i fjorden, og solgt fisken på auktionen. Det har man desværre lukket af for nu, siger Kurt Madsen, der er formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening.

Licenser inddraget

Efter et år med gode fangster på fjorden vurderede NaturErhvervstyrelsen, at fisketrykket var for højt. Derfor blev antallet af licenser til at fiske erhvervsmæssigt på fjorden nedtrappet.

- Et enkelt år blev der fanget 15 tons helt, men ellers har fangsterne ligget på omkring to til tre tons. På den baggrund mente man, at fiskeriet skulle begrænses, siger Kurt Madsen.

Der blev lavet en bekendtgørelse, som bestemte, at erhvervsfiskere ikke kunne beholde deres licens til at drive erhvervsmæssig fiskeri på fjorden, hvis de ikke havde landet og solgt fisk i årene 2012 og 2013. Det ramte en del erhvervsfiskere, heriblandt Kurt Madsen selv, der med sit virke som både formand for Thyborøn Havns Fiskeriforening og næstformand i Danmarks Fiskeriforening ikke haft tid til at fiske på fjorden i de to år.

Som andre erhvervsfiskere havde Kurt Madsen en drøm, om at kunne nedtrappe sin erhvervsfiskerkarriere med lidt fiskeri på Nissum Fjord. Jollen L279 er klar til fiskeri på fjorden, men den har de senere år ligget på land, simpelthen fordi Kurt Madsen ikke må bruge den.

- Jeg kan ikke en gang fiske som fritidsfisker, for det må jeg ikke, når jeg er registeret som erhvervsfisker, siger Kurt Madsen.

Flere Nyheder