Nordjyder vil udvikle fremtidens kystnære fiskefartøj

En række nordjyske virksomheder vil sammen med DTU Aqua og Strandby Fiskerihavn kaste sig over udviklingen af fremtidens kystnære fiskefartøj. Fartøje
16 maj 2017

En række nordjyske virksomheder vil sammen med DTU Aqua og Strandby Fiskerihavn kaste sig over udviklingen af fremtidens kystnære fiskefartøj. Fartøjet skal være ”multifunktionelt og optimeret i forhold til drift, vedligehold og energi”, fremgår det af en pressemeddelelse.

Der bliver tale om et såkaldt modulært fiskefartøj i klassen fra 15 til 30 meter, der vil være målrettet det kystnære fiskeri. Ifølge pressemeddelelsen skal fartøjet hurtigt kunne omstilles til forskellige fiskearter og fangstmetoder, og udviklingen af fartøjet skal bl.a. ske i en tæt dialog med Strandby Fiskerihavn.

En af de i alt tre nordjyske virksomheder i projektet er det lokale skibsværft i Strandby, JOBI Værft, der bl.a. peger på, at også Fiskeriets Arbejdsmiljøråd skal inddrages omkring sikkerheden på fartøjerne.

- Det er helt centralt for projektet at inddrage fiskerne, så vi opfylder deres aktuelle ønsker og behov til et moderne fiskefartøj. I samarbejde med Fiskeriets Arbejdsmiljøråd og fiskerne bliver fartøjet også indrettet med fokus på fiskernes arbejdsmiljø for at fremme sikkerheden og forebygge arbejdsskader, siger Jesper Faurholt, adm. direktør hos JOBI Værft.

Tæt dialog med fiskerne

De to øvrige nordjyske virksomheder har også tætte bånd til fiskeriet. Det drejer sig om ShipCon ApS i Frederikshavn og SafeEx ApS i Nørresundby, der håber på, at man kan udvikle et ”innovativt koncept for et effektivt og moderne fiskefartøj”.

- Vi sidder ikke med facitlisten nu, som vi skal i gang med at finde i tæt dialog med fiskerne og de involverede partnere, så vi glæder os til at få gang i projektet, siger Tomas Valsson, teknisk direktør ved ShipCon ApS.

DTU Aqua indgår i projektet med sin fiskerimæssige viden. Det betyder, at de skal bidrage med konkret viden om fangstredskaber og fangstbehandling - herunder forbedret forarbejdning og opbevaring om bord.

- Den optimale behandling af fiskene er med til at give fiskene en højere værdi, og det kan derfor være med til at øge indtjeningen for fiskerne, siger Karen Edelvang, sektionsleder ved DTU Aqua.

Projektet skal frem til 2020 arbejde med en behovsafklaring hos fiskerne og udarbejdelse af koncepter til to – tre fiskefartøjer af forskellig størrelse, fremgår det af pressemeddelelsen.

[tabs type="horizontal"][tabs_head][tab_title]FAKTA[/tab_title][/tabs_head][tab]Projektet skal løbe over tre år og har en samlet økonomi på 3,8 millioner kroner. En del af pengene er kommet i hus via Erhvervshus Nord i Frederikshavn, der bl.a. har været med til at skaffe 1,9 millioner kroner fra Vækstforums Regionalfond.[/tab][/tabs]

Flere Nyheder