Nordmænd håber på et kommercielt tunfiskeri

[caption id="attachment_14434" align="aligncenter" width="620"] En af de 191 tun som norsk fartøj fangede i september. Privatfoto.[/caption] Den 17
12 nov 2016

[caption id="attachment_14434" align="aligncenter" width="620"]Der blev fanget 190 blåfinnede tun på norsk fartøj. Privatfoto. En af de 191 tun som norsk fartøj fangede i september. Privatfoto.[/caption]

Den 17. september i år fik det norske fartøj Hillersøy en fangst af tun, der skriver sig ind i historiebøgerne. Hillersøy, som har en forsøgskvote på tun, fangede 191 tun svarende til hele kvoten i et kast. Fangsten har givet reder Tore Hillersøy blod på tanden. Han vil også søge om en forsøgskvote til næste år, og håber, at der kan komme et kommercielt fiskeri på tun i fremtiden.

- Jeg giver ikke op. Jeg har lyst til at prøve et år mere. Vi har lært meget i år, siger Tore Hillersøy til Fiskeribladet Fiskaren. Han lægger ikke skjul på, at han mener, at forsøgsfiskeriet snart må ændres til et kommercielt fiskeri. Ifølge Hillersøy er forekomsten af tun enormt høj i år.
- Det må snart stoppe med forsøgsfiskeriet og få det erstattet med et kommercielt fiskeri, men det er ok med et år til med forsøgsfiskeri, siger Tore Hillersøy, der nævner, at ICCAT inspektøren Taylan Tolga, som var med på Hillersøy, mener, at Norge bør have en kvote på mellem 200 og 500 tons. ICCAT er den instans der regulerer fiskeriet efter tun med hård hånd for at få bugt med et overfiskeri.

Observationer
Hos fiskeridirektoratet i Norge er man dog indstillet på, at man kan videreføre et fiskeri på en forsøgskvote også til næste år.

Med danske briller er det interessant at se, hvordan tunfiskeriet udvikler sig i Norge. Der er nemlig også observeret forekomster af tun i dansk farvand, og for første gang siden 1960’erne er en blåfinnet tun blevet fanget i Danmark. Det var en tun på tre meter, som blev fanget af en lystfisker i Skagerrak. Men for at man kan overbevise ICCAT, om at det er forsvarligt at fange en større mængde tun, så er der behov for dokumentation. I både Norge og Danmark opfordrer man derfor fiskerne til at indrapportere observationer af tun på havet.

Flere Nyheder