Norge fjerner advarsel for fisk og skaldyr fra Fedje

Igennem de seneste 10 år har Matttilsynet i Norge advaret mod, at børn, gravide og ammende spiser fisk og skaldyr, der er fanget i et område ud for de
17 jun 2015

Igennem de seneste 10 år har Matttilsynet i Norge advaret mod, at børn, gravide og ammende spiser fisk og skaldyr, der er fanget i et område ud for den norske ø Fedje. Det skyldes mistanke om, at en sunket ubåd indeholdt store mængder kviksølv, der var begyndt at sive ud i havet.

Nu konstaterer forskere fra Nationalt Institut for Ernærings- og Sjømatforskning, at tallene for indhold af kviksølv i fisk og skaldyr fra området har været stabile, og at niveauet samtidig har holdt sig under såvel de niveauer, som både Norge og EU kræver for mad til mennesker.

Det er særligt i brosme og krabber, der har været målt større kviksølvkoncentrationer end vanligt, men nu frikender forskerne altså både dem og andre fisk og skaldyr for at være farlige for de nævnte grupper.

Den sunkne ubåd, U-864, stammer fra Nazi-Tyskland og blev i februar 1945 sunket af en engelsk ubåd. Det skete ud for øen Fedje, der ligger nordøst for Bergen. Vraget blev først fundet i 2003 af norske dykkere, og man konstaterede, at det indeholdt knap 61 tons kviksølv. Kort efter konstaterede man, at kviksølvet, der var i knap 1900 stålbeholdere, var begyndt at sive ud.

Flere Nyheder