Norsk fiskeriminister besøgte kollega i Storbritannien

Brexit er ikke kun et farvel til EU. Det er også et farvel til den EØS-aftale, som Norge har gennem EU med Storbritannien. Derfor er Norge også meget
27 jan 2017

Brexit er ikke kun et farvel til EU. Det er også et farvel til den EØS-aftale, som Norge har gennem EU med Storbritannien. Derfor er Norge også meget opmærksomme på fremtidens samarbejde mellem Storbritannien og Norge.

Derfor var den norske fiskeriminister Per Sandberg torsdag i London for at mødes med sin fiskerikollega, Gerorges Eustace. Storbritannien er nemlig det fjerde største marked for norsk fisk.

- Det er helt afgørende at sikre mindst lige så god markedsadgang for norsk efter Brexit som før. Mødet var en god start, og vi er enige om, at vi må undgå at komme i en situation, hvor der bliver uklarhed om hvad, der sker efter Brexit, fortæller Per Sandberg i en pressemelding.

Set fra den anden side af kanalen er aftalen med Norge også vigtig, synes Per Sandberg. For den britiske nationalret ”fish and chips” er afhængig af norsk torsk og kuller. Og norsk laks har også vundet frem på det britiske marked. Siden år 2000 er værdien af eksporten øget med 200 procent.

Fordelingen af fiskekvoterne er et andet område, hvor Per Sandberg ser udfordringer. Storbritanniens økonomiske zone er meget vigtig for EU´s fiskeri, og det kan få konsekvenser også for norske fiskere.

- Her må vi have bolden både overfor EU og Storbritannien. Brexit betyder, at vi må lave nye aftaler om forvaltning og fordeling af bestandene i Nordsøen, siger Per Sandberg.

Billedtekst

Norske Per Sandberg, tv., mødtes med sin britiske fiskeriministerkollega, George Eustace. Foto: NFD,

Flere Nyheder