Norsk fremgang i eksporten på 25 procent

De første seks måneder af 2016 har vist en vældig stor fremgang for den norske fiskeeksport. Sammenlignet med samme periode i 2015 er fremgangen på ik
12 jul 2016

De første seks måneder af 2016 har vist en vældig stor fremgang for den norske fiskeeksport. Sammenlignet med samme periode i 2015 er fremgangen på ikke mindre end 25 procent. Den norske eksport af fisk og skaldyr endte dermed på 42,6 mia. norske kr. , svarende til 33,7 mia. danske kr.

Det er eksporten af laks, der stjæler det meste af billedet, men også den øvrige del af fiskeriet har indflydelse på væksten, fortæller Norges Sjømatsråd.

I første halvår lød eksporten af laks således på 27,9 mia. norske kr, hvilket er 6,1 mia. n. kr. højere end samme periode sidste år. For ørred steg eksporten med 103 procent, men der er til gengæld tale om et mindre beløb, da den lød på 1,9 mia. no. kr.

Rekord for torsk og kuller

Mens laksen steg voldsomt, så er væksten lidt mere beskeden for torskefisk. Alligevel bød første halvår på rekord for eksporten af torsk og kuller. Den endte på 5,8 mia. no. kr., og det er ny rekord for de to arter.

I første halvår blev der eksporteret fersk torsk, inklusiv filet, for 1,6 mia. no. kr., hvilket er en øgning på 16 procent eller i tal, 218 mio. no. kr. For frossen torsk blev eksporten på 1,3 mia. no. kr., hvilket var en stigning på 40 procent sammenlignet med første halvår 2015.

- Specielt fersk og frosne produkter trækker op, men med gode priser i næsten alle produktkategorier ender vi med tidernes bedste halvår for hele kategorien af torskefisk, siger Ørjan Olsen fra Norges Sjømatråd.

Eksporten af saltfisk udgjorde 898 mio. no. kr.,og var en stigning på 6 procent, mens salget af klipfisk faldt med 12 procent til 229 mio. no. kr.

Norge eksporterede i første halvår sild for 1,4 mia. no.kr. hvilket er en stigning på 52 procent, mens eksporten af markel blev øget med 37 procent til 1,2 mia. no. kr.

- Pris og volumenvækst for både sild og makrel har øget eksportværdien for pelagisk fisk første halvår af 2016. De største vækstmarkeder for sild har været Polen og Tyskland, mens Japan og Ghana har vækstet mest på makrel, siger analytiker Paul T. Aandahl fra Norges Sjømatråd.

 

[caption id="attachment_13988" align="aligncenter" width="459"]Fordelingen af eksport på varegrupper i første halvår af 2016. Kilde: Norges Sjømat. Fordelingen af eksport på varegrupper i første halvår af 2016. Kilde: Norges Sjømat.[/caption]

Flere Nyheder