Ny topskat skal ramme de store fiskefartøjer

Et politisk flertal er på vej til at hæve promillebetalingen til Fiskeafgiftsfonden. De største skal betale mest, mens de mindste skal slippe billiger
06 apr 2018

Et politisk flertal er på vej til at hæve promillebetalingen til Fiskeafgiftsfonden. De største skal betale mest, mens de mindste skal slippe billigere eller slet ikke betale. I dag er det således at alle danske fiskere betaler 2 promille af deres omsætning til Fiskeafgiftsfonden, hvis de omsætter for over 50.000 kr. Fremover – hvis forslaget stemmes hjem – vil promillen stige fra de 2 til 8 for dem, der omsætter for et to-cfiret millonbeløb. Såleds fire-dobles betalingen til afgiftsfonden for en fisker der omsætter for 21 mio. kr. fra 42.000 kr. før til 168.000 kr. efter en ændring.

- Det er jo en slags topskat. De største virksomheder er også dem, som har langt de største overskud, siger Ib Poulsen, fiskeriordfører for Dansk Folkeparti.

Omsætning er dog ikke lig med overskud, lyder det fra Danmarks Fiskeriforenings formand, Svend-Erik Andersen, der holder fast i, at der ikke skal være forskel i betalingen.

- Der skal ikke gøres forskel på fiskerne. Det er en solidarisk ordning, vi har haft i mange år,. Alle får gavn af midlerne, siger han.

Midlerne er gået til blandt andet en solidarisk betaling af uddannelsen som erhvervsfisker på Fiskeriskolen. Således er alle lærlingene ansat i Danmarks Fiskeriforening, og det er en unik konstruktion som ingen andre erhverv har kunnet samle sig om. Derfor er Svend-Erik Andersen også skeptisk og i værste fald bange for, at den unikke konstruktion lider skibssbrud.

. Vi har en uddannelse, hvor alle elever er ansat i vores forening. Og det synes jeg man skal passe på med at ødelægge den solidaritet, der har været i mange år, siger formanden for DFPO, der gerne vil have at midlerne bruges til fortsat fokus på uddannelse og rektuttering til fiskeriet.

Også hos Danmarks Pelagiske Producent Organisation er kritikken af en stigning i promilleafgiften for dem med den største omsætning stor.

- Jeg synes, man går efter de folk som er dygtige og klarer sig godt, siger Esben Svedrup-Jensen, direktør i DPPO.

Flertal er skabt

Det er et politisk flertal udenom Regeringen, der står bag tankerne og forslaget. Det ventes forslaget kommer til afstemning inden sommerferien, men det vækker ej heller glæde i regeringen.

- Jeg synes, det er en dårlig idé, har Karen Ellemann, fiskeriminister, således udtalt til DR Nyhederne.

Modsat mener Simon Kollerup, socialdemokratisk fiskeriordfører, at de ekstra midler vil være en saltvandsindsprøjtning til fiskerierhvervet, og hans holdning er – ifølge en udtalelse til DR – at de allerstørste jo tjener mest, mens de mindste er dem, der bliver kvalt. Og derfor vil en omfordeling af midlerne være et signal om, at politikerne tager ansvar for at der sker den rigtige udvikling af fiskeriet, så de små og allermindste fortsat kan bestå.

 

Flere Nyheder