Ny uddannelse skal lokke unge til fiskeindustrien

[caption id="attachment_14612" align="aligncenter" width="620"] Den nye erhvervsuddannelse med navnet FISHTECH blev præsenteret på et møde i Frederiks
07 okt 2016

[caption id="attachment_14612" align="aligncenter" width="620"]thumbnail_lancering-af-uddannelse-05-10-16_2 Den nye erhvervsuddannelse med navnet FISHTECH blev præsenteret på et møde i Frederikshavn.[/caption]

En ny erhvervsuddannelse rettet mod fiskeindustrien er klar til de første elever. FISHTECH er navnet på den nye erhvervsuddannelse, som EUC Nord, Erhvervshus Nord og Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune i dag kunne præsentere for fiskeindustrien, og som er klar til at starte sit første hold i januar 2017.

Omkring 30 personer var onsdag eftermiddag mødt op for at høre om den nye erhvervsuddannelse med navnet FISHTECH, som blev præsenteret på et møde i Frederikshavn. Uddannelsen er opstået på baggrund af et ønske fra fiskebranchen om at kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, som en undersøgelse af EUC Nord, Erhvervshus Nord og Center for Arbejdsmarked i Frederikshavn Kommune har vist. Med uddannelsen bliver eleverne uddannet fiskeindustrioperatører.

Der er allerede fundet 16 praktikpladser hos virksomheder, der er klar til at tage elever fra uddannelsen, og som derfor forventes at kunne starte op fra januar 2017.

-   Fiskeindustrien har udviklet sig kraftigt i retningen af mere teknologi, større krav om sikkerhed, hygiejne og kvalitet med videre. Derfor har fiskeindustrien ønsket at få etableret en ny erhvervsuddannelse, så de unge mennesker, som søger mod fiskeindustrien, kan blive klædt ordentligt på til at varetage de komplekse opgaver, som det indebærer at arbejde i en moderne fiskeindustri, forklarer Marianne K. Vestergaard, erhvervskonsulent hos Erhvervshus Nord.

FISHTECH-uddannelsen er en individuelt tilrettelagt uddannelse, som består af et grundforløb samt et hovedforløb, der veksler mellem praktikperioder og skoleforløb. Fagene i uddannelsen indeholder blandt andet naturfag og it, produktionsformer og produktionsprocesser, kvalitetssikring og kvalitetsforståelse, sikkerhed og arbejdsmiljø, fødevaresikkerhed og hygiejne, rå- og færdigvarehåndtering med mere. Uddannelsen kan tages hos EUC Nord og tager 2,5 år.

Gert Nielsen fra Fiskeindustriens Arbejdsgiverforening (FIA) under DI var også med til at præsentere den nye uddannelse. FIA understreger, at en ny erhvervsuddannelse er den rigtige vej at gå for at tiltrække flere unge til fiskeindustrien og sikre erhvervet i fremtiden.

-        Vi mener helt klart, at vores erhverv har manglet en formaliseret erhvervsuddannelse, hvor man lærer om de forskellige facetter af fiskeindustrien lige fra bakteriologi, fiskerikendskab og hygiejne til styring af maskiner og truckcertifikat. Vi håber virkelig, at den nye uddannelse med et konkret uddannelsesbevis kan lokke flere unge til vores fag og være med til at sikre de kompetencer, som industrien efterspørger nu og i fremtiden, siger Gert Nielsen, formand i FIA og adm. direktør i Launis A/S i Aalbæk.

Gennemsnitsalderen i produktionen for de fleste fiskerivirksomheder ligger mellem 40 – 50 år, viser den forudgående analyse. Mange virksomheder forudser derfor, at de i løbet af de næste 5 – 15 år får en stor udskiftningsprocent, da en del medarbejdere går på pension. Dertil sker der en modernisering af produktionen, som giver et behov for en uddannelse målrettet fiskeindustrien.

 

Flere Nyheder