Nye krabbearter fundet på Sædding Strand

[caption id="attachment_10325" align="aligncenter" width="650"] De to asiatiske krabber er nu fundet ved Sædding Strand.[/caption] For godt en uge
16 Jul 2015

[caption id="attachment_10325" align="aligncenter" width="650"]De to asiatiske krabber er nu fundet ved Sædding Strand. De to asiatiske krabber er nu fundet ved Sædding Strand.[/caption]

For godt en uge siden fik vi på Fiskeri- og Søfartsmuseet indleveret tre små krabber, som var fundet på vaden ved Sædding Strand, Esbjerg. Krabberne lignede bestemt ikke de krabbearter, der normalt findes på stranden ved Esbjerg. I forbindelse med artsbestemmelsen af krabberne kom de da også på arbejde – der findes nemlig to asiatiske krabbearter, som kan være svære at kende fra hinanden - Hemigrapsus takanoi og Hemigrapsus sanguineus. Især hunnerne er svære at kende fra hinanden, så det var først i fornylig, hvor det lykkedes os at finde hankrabber af begge arter, at det kunne fastslåes, at begge arter faktisk findes ved Sædding Strand. Hankrabberne kendes ved at se på deres kløer. Hannen hos Hemigrapsus takanoi har børster ved klosaksene, mens hannen hos Hemigrapsus sanguineus har en læderagtig udposning.

De asiatiske krabbe stammer oprindeligt fra det vestlige Stillehav og kom formentlig til Atlanterhavet og Nordsøen som blinde passagerer i bl.a. ballastvandet i de skibe, der sejler på de store oceaner. De to krabber kom til Europa i begyndelsen af 1990’erne, og i 2011 blev de for første gang observeret i Danmark på vadehavsøen Rømø, og nu er de altså også registreret ved Esbjerg.

"Siden vi blev opmærksomme på de små krabber med de karakteristiske firkantede krabbeskjold, finder vi dem ganske ofte, når vi, ved lavvande, er på vadevandring ud for Fiskeri- og Søfartsmuseet. Især på blåmuslingebankerne vrimler det med de to asiatiske krabbearter – de gemmer sig bl.a. i tomme muslingeskaller og under sten. Det er sågar lykkedes os at finde hunkrabber med æg. Hunkrabben bærer æggene under sin hale", lyder det fra Fiskeri og Søfartsmuseet.

Flere Nyheder