Nyhedssite med udokumenterede påstande om fisk

[caption id="attachment_16875" align="alignright" width="298"] Dansk fisk er sundt, der er stor sporbarhed, og så er det den animalske proteinkilde de
af Claus Kirkegaard
23 feb 2018

[]

Nyhedssitet MSN.com kommer med nogle udokumenterede påstande om, at fisk er usundt under overskriften "Derfor er det farligere at spise fisk, end du tror".

Det er faldet Danmarks Fiskeriforening PO for brystet, at man uden videre kan fremkomme med udokumenterede påstande, der nærmest virker som om, de skal skræmme folk fra at spise fisk.

Visse fiskearter som havaborre, sværdfisk, haj og tun kan indeholde store mængder af kviksølv. Nye undersøgelser viser, at sashimi af tun er den type fiske-sushi, der har det højeste indhold af kviksølv. Det kan føre til leverskader, åndedrætsbesvær og i enkelte tilfælde døden, lyder en af påstandene på hjemmesiden.

- Det er nogle latterlige påstande, det nyhedssite kommer med. At der kan være kviksølv i nogle fisk, er jo langt fra det samme som, at der er kviksølv i alle fisk. Hvis man er meget bekymret kan man jo for eksempel lade være med at spise tun, lyder det fra chefkonsulent i Danmarks Fiskeriforening PO, biolog Michael Andersen.

Den fisk, du spiser, er ikke oppustet med vand, som f.eks. en kylling kan være, men fisken kan stadig være pumpet op med antibiotika. Det findes typisk i rejer, laks og ørred.

- Hvis der er antibiotika i rejer så er det fordi de er opdrættede – altså ssv varmtvandsrejer (tigerrejer) fra Østen, siger Michael Andersen.

Nu begynder det så at blive en anelse for useriøst, når de påstår, at fisk kan føre til overvægt hos børn, hvis mødre spiste fisk mere end tre gange om ugen under graviditeten.

- Det er lidt langt ude i skoven at trække lighedstegn mellem høj fødselsvægt og efterfølgende overvægt. Den videnskabelige dokumentation vil jeg meget gerne se, lyder opfordringen fra Michael Andersen.

Nyhedssitet opfordrer også folk til at tænke over, hvor fisken, de spiser, kommer fra. Især med tanke på, at de kan være forurenede af olieudslip.

- Olieforurenede fisk kender jeg ikke til. Den gang der var oliespild i Kadetrenden, blev området lukket for fiskeri. Og i forbindelse med sporbarheden af fisken, kan man ved at købe MSC-certificerede fisk (som er på omkring 90 procent af dansk fisk) følge fisken og se, hvor den er fanget, siger Michael Andersen og kommer med en opfordring omkring køb af fisk.

- Mit svar til folk der bekymrer sig om tungmetaller i tun og hajer, antibiotika i opdrætsfisk og giftstoffer fra dåser vil være: Køb frisk dansk vildfanget fisk. Det er en af de sundeste fødevarer, der findes, og det er den animalske proteinkilde, der har det laveste energimæssige fodaftryk.

Flere Nyheder