Nyt forskningscenter skal bekæmpe havets plastikproblemer

Gamle malerspande, køleskabe og microplast - fiskerne ser masser af affald til søs, og nu melder et hold danske forskere sig også ind i kampen for nat
af Line Dalgaard Jensen
10 dec 2018

Gamle malerspande, køleskabe og microplast - fiskerne ser masser af affald til søs, og nu melder et hold danske forskere sig også ind i kampen for naturens og menneskenes sundhed. Sammen vil de udvikle viden og løsninger på plastikforureningen. Samarbejdet har base på Aalborg Universitet (AAU).

Forskningscentret, MarinePlastic, er finansieret af Velux Fonden med 20 millioner kroner, og foruden AAU deltager også Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Aarhus Universitet (AU) og Nationalmuseet. De forskellige parter har ansvar for hvert sit forskningsområde, og samarbejdet koordineres af professor Jes Vollertsen fra AAU, der leder forskningscentret.

- Plastforurening er et alvorligt problem, der kræver handling hurtigst muligt. Derfor er det afgørende, at vi nu forener indsatsen på tværs af fagområder og institutioner, så vi kan samle vores viden, øge vores forståelse og foreslå løsninger i fællesskab, siger centerleder Jes Vollertsen fra Institut for Byggeri og Anlæg på AAU.

Plasticforurening skal løses i fællesskab
MarinePlastic skal arbejde med plastikforurening fra flere vinkler. Blandt andet skal forskerne indsamle viden om plastikforureningens typer, årsager, omfang, spredning, nedbrydning og miljømæssige konsekvenser.

- Der er brug for ny viden, ny teknologi og ny politik, hvis vi skal komme plastikproblemet til livs, før det bliver til en miljømæssig katastrofe. Til det har vi brug for en bedre forståelse af problemet. Derfor er det ultimative mål at bringe vores viden i spil til gavn for verden ved at foreslå teknologiske og politiske løsninger, siger centerleder Jes Vollertsen fra AAU.

Selv om MarinePlastic grundlæggende er et forskningscenter, der skal publicere videnskabelige artikler, så har projektet også et erklæret mål om at udvikle konkrete løsningsforslag og gavnlige tiltag i samarbejde med beslutningstagere.

Flere Nyheder