Nyt produkt skal forbedre fiskesøgningen

[caption id="attachment_8636" align="alignright" width="352"] Nyt udstyr er monteret på det norske fiskefartøj Gadus Posidon.[/caption] Der er fisk
11 Feb 2015

[caption id="attachment_8636" align="alignright" width="352"]Nyt udstyr er monteret på det norske fiskefartøj Gadus Posidon. Nyt udstyr er monteret på det norske fiskefartøj Gadus Posidon.[/caption]

Der er fisk med rigtig god hørelse, som bliver skræmt når et fiskefartøj kommer sejlede og søger efter fisken med ekkoloddet. Det betyder, at de bliver skræmt væk, og risikoen for at fangen en mindre andel af for eksempel en fiskestime end forudset er tilstede.

Derfor arbejder det norske elektronikfirma Scanmar as på at udvikling fiskesøgningsudstyr med støjmåling, således at den kan begrænses.

- Hydrofonen er en mikrofon, og støj er negativt, da det skræmmer fisken, forklarer Petter Petersen fra Scanmar.

To af de arter, der har en god hørelse, er sej og sild. Og de kan nemt blive skræmt af både støjen fra motor og propel, men også fra fiskesøgningsudstyret.

- Hvis der fiskes på grundt vand, så må du være forsigtig, siger Petter Pettersen, og tilføjer, at for meget støj kan skræmme fisken væk fra pladsen, så når trawlen passerer forbi, så er fisken borte.

Hørelsen hos fisken er blandt andet blevet undersøgt af Havforskningsinstituttet, der har arbejdet med skræmmeeffekt hos fisk.

- Vi har studeret et væld af rapporter på området, og vi har tænkt det ind i hydrofonen, forklarer Petter Pettersen.

Der er tale om et helt nyt koncept, der er under udvikling. Den første testinstallation er i gang, og Scanmar peger på, at der vil være en lang periode med test i felten, inden udstyret kan sælges kommercielt. Senere i forløbet skal den nye støjsvage hydrofon testes på fiskefartøjer, og et af dem er det norske fartøj ”Gadus Poseidon”.

Flere Nyheder