Nytænkning kræve ilt til hjernen

Tænk nu hvad hvis et fiskefartøj kunne sejle helt uden fiskere ombord? Tankerne omkring fremtidens fiskefartøj skal findes frem og derfor er der brug
28 apr 2016

Tænk nu hvad hvis et fiskefartøj kunne sejle helt uden fiskere ombord? Tankerne omkring fremtidens fiskefartøj skal findes frem og derfor er der brug for en innovationsproces, hvor alle ideer bliver lagt frem.

Derfor var innovationsudvikler Louise Jakobsen fra firmaet Innovationslab hentet frem for at fortælle om, hvordan ideer skabes. Hun kunne blandt andet fortælle om de processer, der kan skabe ideudvikling.

Med baggrund i fire strategier kan ideer udvikles, var hendes budskab på Fiskeriets Servicefags seminar.

Fiskeriskolen er åbne overfor ideer og input til et banebrydende fiskefartøj, der skal være skolens skib. Læs mere her.

Den ene strategi er ”åben op”, hvor alle ideer er velkomne. Eksemplet, der kan anvendes, er en 48 timers såkaldt ”Hackathons”. Netop Google har brugt den teknik, og de fik i løbet af 48 timer udviklet 32 prototyper og 40 koncepter, der endte ud med 1 projekt. En anden strategi er en seance, hvor hver sætning startes med ”Tænk hvad nu hvis?”

- På den måde rammes geniale ideer og man må ikke sige nej, fortalte Louise Jakobsen.

Er det innovation eller blot en videre udvikling af fartøjerne, som værfterne står for? 

Den tredje strategi handler om, at de i organisationen skal ”institutionaliseres nysgerrighed”. Det vil sige, at nysgerrigheden skal være en fast del af organisationens DNA. I Google arbejdes for eksempel med begrebet: ”Øl og demo”, hvor fredag eftermiddag i organisationen er helliget til fremlæggelse af skuffeprojekter. Og udgangspunktet er, at der ikke må være tale om færdige projekter, og de må maksimalt være 70 procent udviklet.

Den fjerde strategi handler om at være strategisk omkring ”glæde”. Undersøgelser viser, at når en person har glæde i hjernen afgiver den 180 procent mere energi end hvis hjernen ikke er glad, og produktiviteten øges med 31 procent. Samtidig er man tre gange så kreativ.

[caption id="attachment_13270" align="aligncenter" width="512"]Wärtsilas ide til nyt design Sådan ser et bud på fremtidens fiskefartøj ud med Wärtsilas udviklingsafdelings øjne. Men hvordan kommer man frem til ideerne lød spørgsmålet til Innovationslab.[/caption]

 

Utænkelige ideer

Innovationsudvikler Louise Jakobsen kunne også fortælle om nyudviklinger, der for bare få år siden var utænkelige. Ingen ville formentlig tro, at der vil være selvkørende biler indenfor få år – måske allerede i år. Og det ledte tankerne hen på netop at fiskefartøjerne ikke nødvendigvis skal være bemandet.

Også selvlysende planter er på vej. Forskerne har allerede udviklet planter, der er selvlysende, og det kunne føre hen til, at træerne langs vejen kan erstatte gadelygterne.

Hvad nu hvis fremtidens skib skal have to dobbeltpropeller? 

Også brugen af droner er noget af det, der for få år siden var utænkeligt. For 15 år siden var teknikken omkring dronerne klassificeret som militær teknologi. I dag er det noget nær legetøj for børn.

Og selvom det allerede i 1899 blev proklameret, at ”alt hvad der kan opfindes er opfundet”, så er det langt fra tilfældet.

- Vi har kun set 0,1 procent af den teknologiske udvikling, lød det fra Louise Jakobsen, der opfordrede til at være forandringsdrevne og har have lyst til forandringer.

Læs flere artikler fra Fiskeriets Servicefags seminar her

Flere Nyheder